През декември 2022 г. щатски съд в Итцехое, Северна Германия, осъжда на две години условно Ирмгард Фурхнер. Сега, почти две години по-късно, присъдата на вече 99-годишната жена е официално потвърдена от Федералния съд.

Кат Торес - инфлуенсърката, осъдена на 8 години затвор, заради сексуална експлоатация и трафик на жени

Заради сексуална експлоатация и трафик на жени - инфлуенсърката, осъдена на 8 години затвор

Тя е бивша мис и модел, купонясвала с Леонардо ди Каприо

Вчера, 20 август, Ирмгард Фурхнер е била осъдена, след като съдиите са изразили убедеността си, че е знаела и "съзнателно подкрепяла" убийството на 10 505 души при обгазяване в концентрационния лагер край Данциг. Германски съд е отхвърлил жалбата на жената, която се счита за съучастник в убийството на тези над 10 000 души.

Тя е била секретарка на командира на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф по време на Втората световна война. Обвиненията ѝ са свързани и с участието ѝ в апарата, помогнал за функционирането на лагера край Данциг, сега полският град Гданск.

По време на изслушване във федералния съд в Лайпциг миналия месец адвокатите на Ирмгард Фурхнер са изразили съмнение дали тя наистина е съучастник в престъпленията, извършени от командира и други висши служители на лагера, и дали наистина е била наясно какво се случва в Щутхоф.

Според съда в Итцехое обаче съдиите са били убедени в знанието на жената за случващото се и дори се цитира, че "чрез работата си като стенографка в комендантството на концентрационния лагер Щутхоф от 1 юни 1943 г. до 1 април 1945 г. умишлено е подкрепяла факта, че 10 505 затворници са били жестоко убити от обгазяване, при враждебни условия в лагера".

По думите на прокурорите при първоначалното съдебно производство, процесът срещу вече осъдената Ирмгард Фурхнер може да е последният по рода си. Въпреки това обаче според специална федерална прокуратура в Лудвигсбург, която разследва военни престъпления по нацистко време, все още има три висящи случая, от различни части на Германия.

Кан 2024: Иранският режисьор Мохамeд Расулоф, който избяга от присъда, за да отиде на кинофестивала

Иранският режисьор, който избяга от присъда, за да отиде на фестивала в Кан

Отново силно политизиране на събитието

Тъй като всички заподозрени вече са в много напреднала възраст, възникват все повече въпроси относно възможността те изобщо да бъдат изправени пред съда. Ирмгард Фурхнер всъщност е била съдена в съд за непълнолетни, тъй като е била на 18 и 19 години по време на престъпленията, а съдът не е можел да установи изцяло без съмнение нейната "зрялост на ума" по това време, пише Euronews.