31-годишната Катюша "Кат" Торес от Бразилия е израснала в бедност, но успява да си проправи път до моделството, печели короната на мис Кайейрас за 2012 г., а след това става и инфлуенсър с милиони последователи в Instagram. Известна е и с това, че е присъствала на купони с Леонардо ди Каприо. Животът ѝ оттук нататък обаче предстои да се промени коренно, след като бе осъдена на осем години затвор заради сексуална експлоатация и трафик на жени.

Момичето, което скъса с гаджето си, защото прекалява с ползването на спермата му като козметичен продукт за лицето си

Момичето, което скъса с гаджето си, защото прекалява с ползването на спермата му като козметичен продукт за лицето си

Неволите на един инфлуенсър

Присъдата си Кат Торес е получила на 28 юни в Рио де Жанейро, след като е била заловена в Мейн и депортирана в Бразилия, където е била арестувана през ноември 2022 г.

През същата година започва разследването. Тогава изчезват две бразилски жени, което кара ФБР да започне издирване в САЩ, след като получават информация, че те живеят с инфлуенсърката.

Според BBC тя е осъдена по обвинения за трафик и експлоатация на една от тези жени, а също така са ѝ повдигнати обвинения във връзка с втора жена. В документален филм на британската медия, заснет по-рано тази година, Кат Торес твърди, че е невинна, докато е задържана в Рио.

След като е коронясана за Мис Кайейрас през 2012 г. и пробива като модел, тя се мести в Лос Анджелис, за да се занимава с актьорство. След това използва начина си на живот, за да натрупа милиони последователи в Instagram. По-късно работи като модел в Париж, а на събитие в Кан е била забелязвана да купонясва с Леонардо ди Каприо.

Сега обаче срещу Кат Торес са се надигнали повече от 20 жени, сред които са и двете, предизвикали разследването на ФБР. Те, както и трета жена, са били вербувани от инфлуенсърката и са били представени като "вещерския клан" на нейните последователи.

Твърди се, че схемата на Кат Торес е включвала наемането на жени да работят за нея, в замяна на което им е предлагала да останат в имението ѝ в Остин, Тексас, като им е и обещала да им помогне да постигнат мечтите си. Но след седмици много от жените са установили, че реалността не е това, което им е било обещано.

Инфлуенсърката ги е принуждавала да работят в местен стриптийз клуб, в противен случай ги е заплашвала да ѝ върнат парите, които е похарчила за тях. Оказва се, в имението е имало и строги правила. Жените не са имали право да говорят помежду си и са се нуждаели от разрешението на Торес, за да напуснат стаите си, дори за да отидат до тоалетната. А всички пари, които са печелили от работа, е трябвало да ѝ бъдат предадени.

Инфлуенсърката е разполагала даже и с паспортите и шофьорските книжки на жените. На някои от тях им е било казано също така, че като "наказание" трябва да работят като проститутки. Имали са и квота от 3000 долара на ден, която ако не успеели да изпълнят, не са могли да се върнат в къщата същата вечер. Жените не е имало как да се обърнат към полицията, тъй като са били заплашени от Кат Торес, че ще ги докладва на полицията за проституцията, която е незаконна в Тексас.

След няколко месеца обаче близки на жените са се разтревожили, че не могат да се свържат с тях, и са започнали да организират кампании в социалните мрежи, с надеждата да ги открият. Това за съжаление се оказва трудно, тъй като жените са били преобразени до неузнаваемост, а всички контакти с тях - блокирани. Притеснена от медийното внимание, Кат Торес се мести от Тексас в Мейн, заедно с жените, които е третирала като свои роби.

Благодарение на кампаниите в социалните мрежи обаче, друга жена на име Ана, се припознава като една от жертвите на инфлуенсърката. Тя е работила като неин асистент и не само, че не е получавала заплащане, но и е била тормозена и експлоатирана.

"Сега виждам, че тя ме е използвала като роб... изпитваше удовлетворение от това. Чувствах се сякаш съм заклещена тук, без изход. Вероятно бях една от първите ѝ жертви на трафик на хора", казва Ана пред BBC.

Когато вижда новините за изчезналите жени и връзката им с Кат Торес, тя се свързва с ФБР, за да види какво може да направи, за да помогне. Тогава бюрото се задейства и успява да върне двете жени безопасно в Бразилия. Инфлуенсърката пък е депортирана в Бразилия, където е арестувана по обвинения в трафик на хора.

През април 2024 г. тя казва пред BBC, че е невинна и отхвърля обвиненията. "Когато видях хората да свидетелстват, те изричаха толкова много лъжи. Толкова много лъжи, че в един момент не можех да спра да се смея", допълва още тя.

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

Какво сподели новата интернет звезда

На 28 юни обаче е факт присъдата ѝ да излежи осем години затвор. Тя все пак е обжалвала и продължава да твърди, че е невинна. Същевременно в Бразилия продължава разследването на обвиненията от други жени.