Учен подобри световния рекорд за живот под вода, след като прекара 74 дни в местообитание на 9 метра под лагуна във Флорида.

Бившият военноморски офицер д-р Джоузеф Дитури е първият човек, който живее толкова дълго под водата без понижаване на налягането, с планове да остане в Jules' Undersea Lodge в Кий Ларго до 9 юни като част от 100-дневна мисия, наречена Project Neptune 100.

Мисията съчетава образователен обхват с медицински и океански изследвания, като учените искат да видят какво въздействие ще има продължителното излагане на такъв натиск върху човешкото тяло. Една от хипотезите е, че повишеното налягане - приблизително 1.6 пъти по-голямо от това на повърхностното налягане, ще доведе до подобрения в здравето, като същевременно потенциално ще има въздействие върху ключови показатели, свързани с болестта и дълголетието.

"Знаем със сигурност, че когато сте изложени на около половината от напрежението, отколкото аз в момента, вие удвоявате броя на циркулиращите стволови клетки", каза д-р Дитури пред The Independent. "Ще имам по-дълги теломери - потенциално обръщане на стареенето - и също така ще спечеля костна плътност и мускули, когато съм тук долу."

Барбара Ернандес - жената, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи рекорди в името на климатичните промени

Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е "Чилийската ледена русалка"

Учените изчисляват също, че той може да загуби около 2.5 см височина по време на мисията поради натиска, упражняван върху тялото му. Точно по същия начин, по който астронавтите стават с около 3% по-високи, след като са прекарали известно време в безтегловността на космоса.

74-ият ден на д-р Дитури в подводната хижа, е подобен на предишните дни, прекарани там, откакто се потопява на 1 март. Университетският професор яде богата на протеини храна от яйца и сьомга, приготвена с помощта на микровълнова фурна, упражнява се с ластици, прави ежедневните си лицеви опори и спи за около един час.

За разлика от подводницата, хижата не използва технология за регулиране на повишеното подводно налягане. Предишният рекорд от 73 дни и 2.34 часа е поставен от двама професори от Тенеси - Брус Кантрел и Джесика Фейн, на същото място през 2014 г.

"Рекордът е малък удар и аз наистина го оценявам. За мен е чест, че го поставих, но имаме още какво да правим в името на науката. Идеята тук е да населим световните океани, да се грижим за тях, като живеем в тях и наистина се отнасяме добре към тях."

Беатрис Фламини - испанката, която издържа 500 дни сама в пещера с дълбочина 70 метра

Жената, която издържа сама 500 дни в пещера без слънчева светлина

Едно невероятно постижение

И въпреки че казва, че обича да живее под океана, има едно нещо, което наистина му липсва. "Нещото, което най-много ми липсва в това да съм на повърхността, е буквално слънцето", казва той. "Слънцето е основен фактор в живота ми - обикновено отивам на фитнес в пет и след това се връщам и гледам изгрева." По време на престоя си под водата д-р Дитури твърди, че е открил и съвсем нов вид, който предстои да бъде изследван.