50-годишна испанска екстремна спортистка най-накрая видя светлина в тунела (буквално), след като прекара зашеметяващите 500 дни сама в пещера дълбока 70 метра, без контакт с външния свят.

Карън Джейкъбсън - жената зад гласа на Google Maps

Коя е жената зад гласа на Google Maps

Ето кой казва: "Достигнахте целта си"

Беатрис Фламини се върна в цивилизацията преди броени дни, след като взе участие в експеримента, наблюдаван отблизо от учени, които искат да научат повече за капацитета на човешкия ум и циркадните ритми.

Елитната спортистка, алпинистка и катерачка е подобрила световен рекорд за най-дълго време, прекарано в пещера. Това твърди екипът, следил здравето ѝ през цялото това време.

Тя е на 48, когато влиза в пещерата в Лос Гаучос, близо до Мотрил, Испания, и отпразнува два рождени дни сама под земята. Беатрис започва своето предизвикателство в събота, 20 ноември 2021 г. - преди избухването на войната в Украйна, произтичащата от това криза на разходите за живот и смъртта на кралица Елизабет II.

Валтери Хейнила и Алвари Пойкола разказват какво е да стигнеш от Финландия до Сингапур с колело

От Финландия до Сингапур с колело

Едно невероятно приключение на двама финландци

Медийното отразяване на появата на смелата авантюристка, която най-накрая излиза на светлина в Южна Испания, беше умишлено ограничено, за да ѝ се даде време да се адаптира със средата, след толкова време на тъмно.

Но предаване по националната TVE показва Фламини да носи тъмни очила и да се изкачва към екипа си за поддръжка с усмивка на уста. Говорейки с медиите малко след това, тя описва преживяването си като "отлично" и "непобедимо".

Ребека Уилямс - екзотичната танцьорка, която се бори с терористи

Екзотичната танцьорка, която се бори с терористи

"Под прикритие", но в реалния живот

Притисната за повече подробности от репортери, тя добавя: "Мълчах от година и половина, не говорех с никого, освен със себе си. Губя равновесие, затова ме държат. Ако ми позволите да се изкъпя - не съм пипала вода от година и половина - ще се видим след малко. Става ли?"

Фламини прекарва времето си под земята, правейки упражнения, за да я поддържат във форма. За да бъде заета с нещо, тя рисува и плете вълнени шапки. Със себе си има две камери GoPro, за да документира времето в пещерата, в рамките на което прочита около 60 книги и изпива 1000 литра вода, отбелязват от Desnivel. 

Барбара Ернандес - жената, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи рекорди в името на климатичните промени

Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е "Чилийската ледена русалка"

"Пещерите са доста сигурни места, но са много враждебни към човешкото същество и мозъка, защото не виждате дневна светлина, не знаете как минава времето, нямате неврологична стимулация. Не че времето минава по-бързо или по-бавно, просто не минава, защото винаги е четири сутринта", разкрива Беатрис в едно от видеата за проекта Timecave, в който участва.

Фламини е наблюдавана от група психолози, изследователи, спелеолози и физически треньори, които макар да не осъществяват контакт с нея за тези 500 дни, внимателно следят всяко нейно движение, както и физическото и психическото й състояние.