Броени дни преди края на 2023 г. е време да си припомим за някои от най-добрите парчета, които излязоха през годината. Редица престижни издания направиха своите селекции за най-добрите, най-стриймваните, най-продаваните, най-популярните, най-слушаните и най-не знаем още какви песни за 2023 г.

Ние решихме обаче да не се съобразяваме с техните класации и предпочитания, а сами да направим своя избор. И макар да можем да назовем веднага поне 50 парчета, които ни станаха любими още в деня на излизането им, ще се спрем само на пет, запазвайки духа на петъчната ни музикална селекция.

Няма как да не започнем с последната песен на The Beatles - "Now And Then". Новото парче на легендарната група излезе на 2 ноември, а видеото се появи на 3 ноември, като съдържа архивни кадри с покойните членове на бандата, както и съвременни моменти с Пол Маккартни и Ринго Стар. 

Клипът е своеобразно "сбогуване" на The Beatles с публиката, макар и случило се много години след разпадането на групата. Режисьор на видеото е Питър Джаксън, а създаването на песента, както вече стана ясно, е станало благодарение на възможностите, които дава изкуственият интелект.

Няма как да пропуснем и Майли Сайръс, която издаде своя осми студиен албум Endless Summer Vacation на 10 март тази година. Първата песен от него беше "Flowers", която слуайно или не излезе на 13 януари - навръх рождения ден на бившия ѝ съпруг Лиъм Хемсуърт.

Водещият сингъл от Endless Summer Vacation на Майли Сайръс улавя този момент, когато депресията след раздялата се променя в приемане на нова реалност. Върху мъгляви китари и синтезатори, Сайръс​ разсъждава върху една пропаднала връзка - "бяхме прави, докато не бяхме", спомня си тя, обобщавайки месеци на караници и сълзи по печален, кратък начин.

Memento Mori е 15-ият студиен албум на Depeche Mode, който излезе през март тази година. А едно от любимите ни парчета от него, което може да се похвали и със страхотен клип, е "Wagging Tongue". Видеото се развива в кинематографична вселена, където правилата, управляващи междуличностната комуникация, са строги и сюрреалистични. "Wagging Tongue" разказва историята на млада двойка от малко отдалечено село, която се присъединява към своите съседи за ритуал на конфронтация - такъв, който привлича участници от всички сфери на живота: адвокати, бизнесмени, свещеници, полицаи, дори Мартин Гор и Дейв Гахан на Depeche Mode.

Резултатът е провокиращ размисъл, визуално завладяващ и идеално допълващ песента, за която Rolling Stone случайно написа, "думите имат начин да се забият в мозъка ви", а Pitchfork възхвалява като "зората на нова динамика". Една от големите изненади на клипа се оказа фактът, че е сниман не къде да е, а в България. Ако трябва да бъдем точни, край язовир "Студена", област Перник. А в голяма част от сцените участват и български актьори. Едно от открояващите се лица е това на Татяна Йолинска.

Татяна Йолинска - българката в най-новия клип на Depeche Mode "Wagging Tongue"

Коя е българката в най-новия клип на Depeche Mode

За себе си, за песните на Depeche Mode и за клипа на "Wagging Tongue"

В началото на декември Бионсе сподели нова песен, наречена "My House". Това беше първата й изцяло нова музика, откакто издаде Renaissance миналата година, който албум при пускането му беше обявен от Бионсе като първо действие в поредица от три части.

2023 г. се оказа голяма година за Бионсе, която постави нов рекорд като изпълнител с най-много награди Грами за всички времена. Тя взе наградите тази година за най-добър денс/електронен албум, най-добър денс/електронен запис, най-добро традиционно ар енд би изпълнение и най-добра ар енд би песен.

5 коледни песни от 2023 г. с Шер, Сабрина Карпентър, Bon Jovi, OneRepublic и Грегъри Портър

5 коледни песни от 2023 г.

Да загреем за празниците

Лени Кравиц е майстор на музикалния фюжън от десетилетия, но въпреки това способността му да прави фънк и рок рамо до рамо не спира да вдъхновява. И "TK421" - водещият сингъл от неговия очакван през 2024 г. албум, е поредното доказателство за това. Blue Electric Light - "албумът, който така и не успях да издам пред цялата си кариера", както казва Лени, очакваме на 15 март 2024 г. 

Що се отнася до "TK421", освен че изпълнителят е гол във видеото, което е наслада за очите, песента е много енергична и заредена с присъщото за Лени Кравиц звучене, което автоматично я прави и наслада за ушите.