Един по-различен поглед към света ни предлагат трите книги от селекцията ни тази седмица. Излезли наскоро на български, но превърнали се в бестселъри, а авторът на едната дори награден с Нобел за литература преди две години, те заслужават особено внимание.

3 книги за уикенда от Нийл Шустърман, Жан-Кристоф Рюфен и Уилям Кент Крюгер

3 книги за уикенда

По една за всеки ден

"Докато лимоновите дръвчета растат"

Романът на Зулфа Катух ни пренася в Сирия малко след събитията от Арабската пролет и последвалите кървави събития в страната. Салама е на 17, студентка по фармация и изпълнена с много мечти за бъдещето си.

Снимка 617869

Източник: Колаж / Сиела

Обсадата на родния й град Хомс обаче попарва всичките й надежди и я принуждава да работи в болницата, където се сблъска със страдание и смърт всеки ден. Единствено срещата с Кенан, за когото е било предвидено да се омъжи, й носи частица обещание, че нещата в живота й и родната й страна може някога да се оправят.

Изд. Сиела, 19 лв.

"Край морето"

Абдулразак Гурна получи Нобелова награда за литература през 2021 г., но чак тази година получаваме първата му книга, преведена на български. Подобно на собствената му съдба, тази на героят Салех Омар е свързана с напускането на родния Занзибар и пристигането във Великобритания.

Снимка 617870

Източник: Колаж / Лабиринт

"Край морето" е книга за отчуждението и вечната болка да не си на собственото си място, за търсенето на здрава почва под краката, както и за прошката, която трябва дадем сами на себе си в залеза на дните си.

Изд. Лабиринт, 19.90 лв.

"Танцуващата с вода"

Та-Нехиси Коутс започва кариерата си като журналист, а след това и автор на няколко от комиксите за "Черната пантера" и "Капитан Америка" за Marvel. Именно супергероите го вдъхновяват за този роман, който ни пренася по времето на робството в южните американски щати.

Снимка 617871

Източник: Колаж / Кръг

Хайрам е син на белият господар на имение във Вирджиния и черна робиня. Отгледан от баща си, той не се чувства на място нито сред белите, нито сред чернокожите. До деня, в който на 19 години пада в бурните води на река Гус. Оцелял по чудо, Хайрам решава да промени съдбата си.

Изд. Кръг, 23.90 лв.