1 април е един от онези "празници" и дни, които ако не с лъжа или шега, задължително отбелязваме наум, без да сме сигурни защо този ден се счита за различен от останалите.

Истината е, че реално никой не е абсолютно сигурен. Някои вярват, че обичаят днес да се шегуваме с приятелите си датира от далечната 1392 г., а корените му се намират в страниците на "Кентърбърийски разкази" от Джефри Чосър.

По-достоверна обаче е историята с Папа Грегорий и неговия календар. Когато Папата обявил началото на новия календар през 1582 г., датите се изместили от март на януари. Така новата година щяла да бъде на 1 януари, вместо на 25 март (когато честването завършвало и кулминирало на 1 април).

Снимка 568963

Източник: iStock

Твърди се, че онези, които научили по-рано за промяната и започнали да честват новата година по новия календар, започнали да се подиграват и смеят на онези, които чествали по стар стил, защото празненствата им съвпадали с 1 април по новия стандарт.

Друга теория твърди, че модерният 1 април съвпада с празниците покрай пролетното равноденствие в древен Рим. На този ден се вдигали големи панаири и фестивали с маски, по време на които хората правели номера един на друг и се забавлявали.

И въпреки че няма еднозначен отговор на въпроса защо днешният ден е по-различен, не съществува нито една теория, която да ни спре да не изпързаляме някого около нас.