В последното си интервю собственикът на Facebook, Марк Зукърбърг, призна за поредната намеса на компанията в уж личния ни свят в социалната мрежа.

След като наскоро гръмна скандал с изтичане на данни към Cambridge Analytica, сега милиардерът разкри и друг подход на работа, който компанията му използва.

Как да видим всичко, което Facebook “знае” за нас

Как да видим всичко, което Facebook “знае” за нас

Стъпка по стъпка

В случая не говорим за пропуск или сделка, а за съвсем тенденциозна намеса в личната комуникация. Зукърбърг разкри, че Facebook "сканира" всички чатове на потребителите си. Съобщенията в Messenger минават през ситото на специална програма и това си има логично обяснение.

Поне за Марк. Той обясни, че чрез това следене преди време са преустановили изпращането на моментни съобщения, в които се говори за етническа чистка в Мианмар, към голяма група потребители.

Снимка 349242

Източник: Facebook / Messenger

Именно за да се предотврати използването на Messenger за подобни цели, се налага съобщенията да бъдат под контрол. Казано на езика на Зукърбърг - за да се провери дали отговарят на стандартите на общността. А тези, които ги нарушават, биват блокирани.

Изпратените снимки също минават първо през сървърите на компанията, където биват проверявани със специален софтуер дали не съдържат детска порнография, например. Говорим за автоматизирани платформи, работещи по зададени критерии.

Снимка 349246

Източник: Facebook / Mark Zuckerberg

Зукърбърг подчерта, че сканираната от съобщенията информация не се продава за рекламни цели. Така че ако сме си писали с някого, че искаме нов лаптоп, не трябва да виним него, ако след това ни излизат кум реклами за компютърна техника. Въпреки че много потребители са забелязвали именно това явление.

Очаквано, това признание на собственика на Facebook предизвика разнопосочни реакции в интернет. За някои това е полезен ход, тъй като сме много лесна мишена за манипулации в социалните мрежи. А за други е просто пореден удар по доверието към сайта, пише Daily Mail.

Как да защитим данните си във Facebook

Как да защитим данните си във Facebook

И да ограничим правомощията на приложенията

Друг такъв удар предизвика още едно признание за Зукърбург в същото това интервю за Vox. Той разкри, че засегнатите от скандала с данните, които са достъпни за Cambridge Analytica, всъщност не са 40 милиона, както се говореше първоначално, а цели 87 милиона. Освен това, призна за своя грешка завихрянето на този скандал.