Последните седмици бяха едни от най-суровите за Марк Зукърбърг и за Facebook, след като стана ясно, че компанията е била замесена в нерегламентирано събиране и профилиране на данни.

Facebook обяви спешни промени в настройките за поверителност

Facebook обяви спешни промени в настройките за поверителност

Нови функции вследствие на скандала с изтичане на данни

Милиони потребители на мрежата изразиха недоволството си, и с пълно право - все пак Facebook е събирал всевъзможни данни от поведението ни онлайн в продължение на доста години.

Време ли е да изтрием Facebook

Време ли е да изтрием Facebook

#DeleteFacebook

И ако все пак сме скептични или се чудим точно колко дълбоко в личното ни пространство са достигнали Зук и компания, бихме могли да се уверим сами, като използваме опцията да свалим и разгледаме всички данни, които сървърите на Facebook пазят за нас.

Стъпка 1: Влизаме във Facebook профила си през десктоп компютър или лаптоп.

Стъпка 2: Избираме "Settings/Настройки" от дроп даун менюто в горния десен ъгъл.

Стъпка 3: В долната част на новоотворилата се страница избираме "Download a copy of your Facebook data/Изтегляне на копие от данните ви във Facebook".

Стъпка 4: Въвеждаме паролата си и изчакваме 10-15 минути, в което време системата събира данните и ги праща под формата на .ZIP файл директно на мейла, с който сме регистрирани.

Честно казано, бяхме стъписани от количеството и качеството на данните, които получихме в пощите си. Всичко - от пълни записи на чатове, коментари и лайкове, през покупки, смяна на адреси и IP адреси, та до статуси и коментари в групи, в които участваме - Facebook определено ни познава по-добре от повечето ни приятели.