Вчера, 15 юни, крал Чарлз Трети отпразнува официално рождения си ден. Звездата на деня обаче беше не кралят, а Кейт Мидълтън, която се завърна към публичните си задължения след раковата си диагноза и така опроверга всякакви слухове за това колко е зле и дали въобще е във Великобритания.

Кейт Мидълтън най-после се завръща

Кейт Мидълтън най-после се завръща

Принцесата ще се включи в Trooping The Colour

Кейт пристигна заедно със семейството си - съпруга си принц Уилям и децата си принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис, в карета насред дъждовното лондонско време. За радост на събралото се множество цялото семейство Уелс беше и на балкона на Бъкингамския дворец.

Макар да е роден през ноември, Чарлз стана поредния британски монарх, който избра да празнува публично рождения си ден през лятото. Събитието, станало популярно най-вече по време на царуването на Елизабет Втора, се нарича Trooping The Colour и представлява военен парад. Произходът му датира от XVII век, когато съименникът на настоящия монарх - крал Чарлз Втори, за първи път "посреща знамената".

Снимка 669646

Източник: GettyImages

Самото изнасяне на знамената пък се появява още по-назад в историята на кралството, когато на бойното поле преминаването на знаменосците с знамената на различни военни режими са били сигнал войниците да се съберат под тях.

Снимка 669645

Източник: GettyImages

Крал Джордж Втори за първи път решава да използва военния парад за дата, на която да празнува рождения си ден по чисто практични причини. Ноември, когато е реалният му рожден ден, е прекалено студено за подобно събитие, затова той решава да го отбележи през лятото. Това се случва за първи път през 1748 г.

Снимка 669642

Източник: GettyImages

Традицията се спазва и до днес - Елизабет Втора беше родена през април, но отбелязваше рождения си ден с Trooping The Colour през юни. Същото продължава да прави и синът й Чарлз Втори, чийто рожден ден е през ноември.

Семейството на принца на Уелс, крал Чарлз и Камила, принц Едуард със съпругата си и дъщеря си

Източник: GettyImages

Семейството на принца на Уелс, крал Чарлз и Камила, принц Едуард със съпругата си и дъщеря си

През 2024 г. е второто официално отбелязване на рождения му ден. Заради раковото си заболяване Чарлз не се включи в парада на кон, а пристигна в карета. След като инспектира войските, кралят се отправи към Бъкингамския дворец, където заедно с работещите членове на кралското семейство наблюдава демонстрацията на Кралските военно-въздушни сили.