За никого не е тайна, че Хю Грант от доста време насам води война с голяма част от медиите във Великобритания. Последно актьорът обвини притежавания от Рупърт Мърдок таблоид The Sun в хакване на телефони, незаконно събиране на информация, подслушване на стационарни телефони, подслушване на телефона му и грабеж на апартамента и офиса му.

Делото му трябваше да бъде разгледано във Върховния съд на Лондон през януари 2025 г., заедно с тези на други високопоставени личности, включително принц Хари, но актьорът казва, че е уредил иска срещу издателя на The Sun със споразумение за "огромна сума".

Това му решение е значителен удар върху по-мащабното общо дело, в което Грант, принц Хари и други известни личности обвиняват The Sun в незаконно използване на медицински досиета. Ищците твърдят също, че ключови фигури са излъгали и са унищожили доказателства, свързани със случая.

Актьорът беше завел дело срещу News Group Newspapers (NGN) само по отношение на The Sun, след като преди това през 2012 г. се споразумя с издателя по иск, свързан с вече несъществуващото издание News of the World.

Миналия месец адвокатите на принц Хари настояваха, че Мърдок си е "затворил очите" за обширното прикриване на неправомерни действия в неговите вестници, твърдейки, че в News Group Newspapers (NGN) 93-годишният милиардер води "култура на безнаказаност". В тридневното изслушване преди процеса, насрочен за януари 2025 г., принц Хари, Хю Грант и други поискаха разрешение от съдията да променят подробностите по делото си срещу NGN, включително твърденията, че е имало прикриване от страна на висши ръководители, припомня BBC.

Принц Хари и отхвърлените от съда обвинения срещу британските таблоиди

И съдът не повярва на принц Хари

Провал след провал

Върховният съд в Лондон имаше заседание в сряда, 17 април, във връзка с 42 неуредени иска срещу издателя, някои от които трябва да бъдат изслушани на процеса през януари 2025 г. В същия ден Хю Грант написа в Х, че е бил принуден или да приеме споразумение, или да се изправи пред съдебни разходи на стойност от 10 милиона британски лири.

Според строгите правила за разноските в гражданските съдебни спорове във Великобритания, ако Грант не се беше споразумял и беше спечелил делото, неговите съдебни разходи можеха далеч да надхвърлят присъдените му обезщетения. При гражданските дела, ако обезщетението за вреди, присъдено на успешен ищец, е по-малко от сумата за уреждане, предложена от ответника, може да се наложи ищецът да заплати съдебните разноски на всички страни.

Снимка 661625

Източник: GettyImages

Загубата на делото може да направи ищеца отговорен за огромни щети и разходи. Грант казва, че The Sun му е предложил "огромна сума пари", за да остави въпроса извън съда.

"Не исках да приема тези пари или да се споразумяваме. Бих искал да видя всички обвинения, които те отричат, доказани в съда", казва той. "Но правилата около гражданските съдебни дело означават, че ако пристъпя към съдебен процес и съдът ми отсъди обезщетение, което е дори едно пени по-малко от предложението за споразумение, ще трябва да платя съдебните разноски и на двете страни", споделя още Грант.

Актьорът продължава с думите: "Моите адвокати настояват, че точно това най-вероятно ще се случи тук. А тези на Рупърт Мърдок са много влиятелни. Така че дори и всяко обвинение да бъде доказано в съда, пак ще бъда отговорен за разноски от около 10 милиона британски лири. Срамувам от тази развръзка, но нямах друг избор."

Снимка 661627

Източник: GettyImages

Хю Грант добавя, че парите, които е получил от NGN, издателя на The Sun и вече несъществуващия NewsoftheWorld, ще бъдат използвани за кампания за реформа на медиите и издания като HackedOff, за да помогнат за финансирането на "общата кампания за изобличаване на най-лошите ексцесии на нашата преса, собственост на олигарси".

Актьорът е трън в очите на притежаваната от Мърдок империя повече от десетилетие, след като Guardian разкри скандала с телефонни хакери, довел до затварянето на NewsoftheWorld през 2011 г. Звездата от "Нотинг Хил" изигра ключова роля в разследването на Leveson за стандартите в медиите. Той е и лице на кампанията HackedOff, която стартира в разгара на скандала.

Тийзър на "Режимът" на HBO с Кейт Уинслет и Хю Грант

Кейт Уинслет налага авторитарен режим

Тийзър на "Режимът"

"Парите на Мърдок за споразумението смърдят и аз отказвам да позволя това да са тайни пари", споделя още Грант. "Прекарах по-голямата част от тези 12 години в борба за свободни медии, които не изкривяват истината, не злоупотребяват с обикновени членове на обществото или не "държат" избрани депутати в преследване на личната печалба и политическа власт на вестникарските барони", заключва актьорът.

Разбира се, след скандала с телефонни хакери и The Sun плати висока цена. Медията загуби 66 милиона паунда миналата година, отчасти поради високите разходи за изплащане на щети на жертвите на незаконно събиране на информация. Компанията-майка на The Sun плати 51.6 милиона британски лири разходи, свързани със скандала през 2023 г.