Откакто Едуард Енинфул обяви миналия юни, че се оттегля от ролята си на главен редактор на британския Vogue, феновете на модата се чудят какво ще избере за прощалното си издание.

Преди броени дни Енинфул сложи край на спекулациите, като постави на корицата на мартенския брой не една, а 40 звезди, включително супермоделите Наоми Кембъл и Синди Крауфорд, тенис звездата Серина Уилямс, телевизионния продуцент и водещ на токшоу Опра Уинфри и модния дизайнер Виктория Бекъм.

За шестте години и половина, през които Едуард Енинфул е главен редактор, всяка от тези жени вече се е появявала на корица на британския Vogue. Видео в профила на списанието в Instagram разкрива, че всички 40 звезди са се събрали в студио в Ню Йорк, за да бъдат заснети от американския фотограф Стивън Мейзъл.

Под думата Vogue в златисто (думата British е почти скрита от голямата група) всяка от жените носи семпъл черен или бял тоалет. Корицата гласи: "Легендарно! 40 икони на Vogue. Една епична снимка... Най-доброто модно издание."

В прощално редакторско каре Енинфул пише: "И така, ето го: моето 76-о и последно издание на Vogue, шест години и половина и 153 звезди от корицата по-късно, включително 40-те легендарни жени на тази. Беше необикновено пътуване и абсолютна чест."

Първият брой на Едуард Енинфул от декември 2017 г. е посветен на Великобритания, а на корицата е чернокожият модел и активист Адвоа Абоа. Абоа се появява отново, този път на снимката до plus-size модела Палома Елсесер - звездата на специалния брой от април 2023 г. под мотото "Новите супер", заедно с Прешъс Лий.

Прешъс Лий също е в последния брой на Енинфул - между британската актриса Джоди Комър и модела Амбър Валета. Тук е и актьорът Лавърн Кокс - първият транс човек, появил се на корицата на британския Vogue през септември 2019 г., този път до звездата от Queen's Gambit Аня Тейлър-Джой и моделите Ирина Шейк и Синди Крауфорд.

Назначаването на Едуард Енинфул в британския Vogue го прави първият мъж и първият чернокож, който носи титлата главен редактор. И макар вече да не е част от списанието, той ще остане в редиците на Condé Nast като глобален творчески и културен съветник на Vogue.

"Решен съм да продължа да подкрепям невероятния набор от гласове в модата и медиите и да гарантирам, че ще продължим енергийната експлозия от последните няколко години", добавя той в последното си писмо.

"Винаги го казваме, защото винаги трябва да се казва: Има много работа, която предстои да се свърши."

А вниманието сега е насочено към това кой ще бъде наследник на Енинфул. И това ще бъде родената в Лондон журналистка Чиома Ннади, която застава начело на първия си брой през март. Ннади приема титлата ръководител на редакционното съдържание, а не главен редактор. Тя е първата чернокожа жена, която редактира прочутото модно списание.