Смъртта на принц Филип може да не променя реда за наследяване в кралското семейство, но отново го поставя в сложно положение. Съпругът на Елизабет Втора бе патрон на стотици организации и сега остава отворен въпросът как ще бъдат разпределени ангажиментите му.

Принц Уилям, принц Хари, погребението на принц Филип и сдобриха ли се двамата братя

Помириха ли се Уилям и Хари

Какво остана скрито

С намирането на отговор са се заели принц Чарлз и принц Уилям - следващите поред за наследяване на престола. До няколко седмици те ще организират среща, на която трябва да се реши как ще бъдат разпределени патронажите на принц Филип сред останалите членове на семейството.

Тази задача става с повишена трудност, защото не могат да разчитат на принц Хари и Меган Маркъл, които избраха живот далеч от дворци и протоколи. А херцогът и херцогинята на Кеймбридж в последните години поеха голяма част от ангажиментите на кралицата и със сигурност няма да понесат още много на плещите си.

Снимка 518271

Източник: GettyImages

Очаква се принц Едуард и съпругата му Софи, графинята на Есекс, да поемат патронажите на Хари и Меган. Така те ще заемат по-главна роля в кралското семейство, въпреки че и през изминалата година, в сложните, пандемични условия, имаха 540 официални ангажимента, предава Daily Mail.

Елизабет Втора, смъртта на принц Филип и кой ще е опора на кралицата

Един за всички, всички за кралицата

Ще запълнят ли празнотата, която остана след херцога на Единбург

В момента 15 члена на кралското семейство си разпределят годишно около 3000 ангажимента. Затова не е изключено техният брой да бъде редуциран, а количеството да се намали за сметка на качеството - повече внимание и по-големи успехи на инициативите. Именно това е виждането на принц Уилям, в което ще трябва да убеди и баща си.