Доналд Тръмп е един от най-активните политици в Twitter. Със своите понякога десетки постове на ден, той предизвиква и много коментари, повече от които негативни.

Покрай пандемията от COVID-19, любимата социална мрежа на американския президент предприе нови мерки, за да спре разпространението на фалшиви новини. Сред тях е и поставянето на синя удивителна на туитове и коментари, които (според мнението на модераторите) съдържат невярна или подвеждаща информация.

Тръмп публикува своята позиция за това, че гласуването по пощата няма как да бъде прозрачно и със сигурност ще бъде фалшифицирано от местните власти. А Twitter побърза да предупреди милионите последователи на президента да потърсят информация за този начин на гласуване, преди да вярват на думите му.

Снимка 481183

Източник: GettyImages

Разбира се, това своеволие успя да вбеси държавния глава. Той обвини социалната мрежа в намеса в президентските избори, основаване на фалшиви новини и потъпкване на свободата на словото. Тръмп се закани, че ще предприеме строги рестриктивни мерки или дори ще спре работата на социалните мрежи, ако това поведение продължи.

Наложи се дори изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси да се намеси в скандала. Tой заяви категорично в своя профил в социалната мрежа, че е единственият, който носи отговорност за случващото се в нея, пише CNN.

Освен това потвърди, че ще продължат да изобличават всяка грешна или подвеждаща информация относно изборите по цял свят. И винаги, когато правят грешки, ще си го признават. Но не иска да влизат в ролята на "арбитър на истината", а просто да гарантират на потребителите си прозрачност и дa маркират спорните твърдения.

Робърт де Ниро, Доналд Тръмп, коронавирусът и в какво актьорът обвинява американския президент

Тежките обвинения на Робърт де Ниро срещу Доналд Тръмп

Американският президент нехае за това колко америаканци умират от COVID-19

И сега въпросът, който изниква на преден план, е дали Тръмп ще блокира Twitter или Twitter ще блокира Тръмп. Със сигурност и двата сценария са малко вероятни, защото ще бъдат определени като неприемлива цензура. А играта на котка и мишка явно тепърва започва.