За момента отзвукът от технологиите с изкуствен интелект се усещат доста силно в сферата на изкуствата, където книгите, музиката, образът, гласът на различни творци лесно могат да бъдат копирани и превърнати в нещо друго.

Мис Изкуствен интелект - конкурсите за красота не са това, което бяха

Мис Изкуствен интелект - конкурсите за красота не са това, което бяха

Когато фалшивото е на почит

Първият директен сблъсък е налице - компанията OpenAI, която е създател на популярния чатбот ChatGPT спря използването на един от "гласовете" на системата. Причината е, че той "зловещо наподобява" гласа на Скарлет Йохансон.

През 2013 г. актрисата участваше във филма "Нея" на Спайк Джоунс в ролята на Саманта - изкуствен интелект, създаден да прави компания на клиентите си. Асистентът на OpenAI пък се нарича Скай и е част от GPT-4o системата, пусната миналата седмица.

Връзката с "Нея" пък беше индиректно потвърдена от изпълнителния директор на OpenAI Сам Олтмън, който по време на пускането на GPT-4o публикува в Х една-единствена дума: Her, както е името на филма на английски.

Самата Скарлет Йохансон казва в изявление за People, че Олтмън се е свързал с нея през септември 2023 г. с предложение да ползва гласа й за ChatGPT. "Каза ми, че смята, че ако дам гласа си на системата, ще помогна за преодоляването на пропастта между технологичните компании и творците, ще помогна на потребителите да се почувстват комфортно с разтърсващата промяна, която носи AI."

Снимка 665987

Източник: GettyImages

Впоследствие обаче 39-годишната актриса отказва да даде гласа си. Когато чува гласа на Скай миналата седмица, тя е "шокирана, ядосана и невярваща" за това как Олтман си е позволил да ползва подобен глас и веднага се е свързала с адвокатите си.

Явно ChatGPT няма да ползват повече Скай, който е един от общо петте гласа на системата в момента заедно с Брийз, Коув, Ембър и Джунипър. "Гласът на Скай не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на професионална актриса - това е истинският й глас", уточняват от OpenAI пред Euronews.