Едва от четири дни херцогът и херцогинята на Кеймбридж са на своето официално посещение в Карибския регион, чиято цел е да отбележат платинения юбилей на кралица Елизабет, а вече се сблъскват с редица трудности.

Принц Уилям, Кейт Мидълтън, Карибския регион и първата обиколка зад граница от началото на пандемията с COVID-19

Защо Уилям и Кейт стигнаха чак до Карибите

Почивка или пътуване с кауза

Като начало те бяха принудени да отменят една от първите си планирани спирки от посещението си в Белиз, тъй като избухнаха местни протести още преди пристигането на двойката.

Уилям и Кейт планираха посещение във ферма за какао в неделя, но бяха принудена да го отменят, след като местните жители организираха протест срещу колониализма и използването на футболно игрище от кралските особи за кацане на техния частен хеликоптер. Те дори бяха подготвили демонстрационни табели с надписи: "Принц Уилям, напусне земята ни."

В крайна сметка двойката посети друга какаова ферма в региона, a ден по-късно и Каракол - емблематичен археологически обект на маите, скрит дълбоко в джунглата в гората Чикибул.

Очевидно проблемите за Уилям и Кейт няма да спрат до тук. Стана ясно, че вече е планиран нов протест, този път в Ямайка, независима държава в състава на Британската общност. Според The Independent протестът с призив за репарации заради робството е насрочен в Кингстън, столицата на Ямайка.

Смята се, че протестът е организиран от Advocates Network - коалиция за правата на човека, създадена от ямайски активисти и организации за равенство. Те дори написаха отворено писмо, в което заявяват, че не искат да отбелязват платинения юбилей на кралицата, тъй като смятат, че нейното ръководство, както и това на нейните предшественици, е допринесло за "експлоатацията на коренното население на Ямайка, трансатлантическия трафик на африканци и поробването на африканците".

Тези събития реално показват настроенията на хората в региона, резултат от историята на колониализма на Обединеното кралство. И за трите страни, които Уилям и Кейт ще посетят в рамките на своята обиколка - Ямайка, Бахамите и Белиз, кралица Елизабет е държавен глава. Единствено Барбадос наскоро успя да извоюва своята независимост от 95-годишната кралица и явно и Ямайка се опитва да върви по нейните стъпки.