Решението на Наоми Осака да се оттегли от един от четирите големи тенис турнири в света - Ролан Гарос, е важно по много причини. Първата от тях е, че тенисистката привлече вниманието към тема, смятана от мнозина за табу - психичното здраве на спортистите.

Снимка 529008

Източник: GettyImages

Втората е въпросът доколко организаторите на големи спортни събития успяват да се погрижат за участниците в тях и кога жертват комфорта им в името на по-голямата публичност по медиите. Тези неща тепърва ще бъдат разисквани и анализирани. Важното обаче е, че Осака е непреклонна в решението си.

23-годишната японка няма да участва в още един турнир - Berlin WTA 5000. Той стратира на 14 юни в немската столица, което е точно две седмици преди началото на друг турнир от Големия шлем - Уимбълдън.

Наоми Осака, Calm и как приложението за медитация подкрепи тенисистката

Неочакваната подкрепа за Наоми Осака

Отлично отиграване

За момента Осака не се е отказала от участието си в него, но тепърва предстои да видим дали ще е готова отново да излезе на корта на 28 юни. Междувременно няколко компании, сред които Nike, Mastercard и Calm се изказаха в подкрепа на решението й да пази психическото си здраве.