Наоми Кембъл е едно от имената, за които можем категорично да заявим, че успя да промени света на модата. Родена и израснала в семейство, в което жената и нейната сила са на почит, супермоделът има важната мисия да представя обществото на тъмнокожите жени.

Разбрала по трудния начин, че светът на модата може да бъде едно доста страшно място, през годините Кембъл влиза в ролята на покровител на много момичета, тръгнали по нейните стъпки. Вдъхва им увереност, а те я наричат "мама". Сред тях е и Кая Гербер, която неведнъж е получавала от ценните й съвети.

Затова и мнозина я определят като активист - винаги иска да е сигурна, че всички са добре. Чувството за отговорност и непреодолимото желание да бъде част от необходимата промяна се забелязват още от началото на кариерата на Кембъл. А казаното от нея не се променя с годините.

Въпреки че в последните години темата за расизма и расовото неравенство е по-актуална от всякога, Наоми не обича да използва тези термини. Тя предпочита да говори за "териториализъм".

Въпреки че днес е щастлива от факта, че всичко могат да се чувствам комфортно, независимо от цвета на кожата си, моделът е категорична, че няма да спре да говори по същия начин, както преди 10 или 20 години, защото за нея лично нищо не се е променило. Освен че днес ще получи много по-голяма подкрепа за думите си.

Челният сблъсък на Кембъл с медиите от двете страни на Атлантическия океан формира нейното възприятие за това, което тя нарича "проблемите на расизма". Моделът уважава родината си Великобритания и своите съграждани, но е категорична, че е крайно време тези проблеми да се поставят на масата и да се решат, а не да се замитат под килима.

По този начин Наоми иска да мотивира всички млади в света на модата да последват примера й - да отстояват мнението си и правата си, както и да се борят с неравенствата, като винаги остават верни на себе си. За това тя умело използва публичната платформа, с която разполага.

Прави го и за да подкрепя африканската култура и бизнес. Но избира да застава само зад каузи, които наистина я докосват, и стои далеч от политиката. 

Кембъл винаги е откровена и за своите лични провали. Почти няма интервю, в което да не говори за себе си, че е в процес на "работа". Но не в кариерно, а в личностно отношение. Пресата обича да я критикува, срещите й със закона са не една и две, заради което често я определят и като "ядосана чернокожа жена"

Наоми Кембъл, Владислав Доронин и защо бившият ѝ я дава на съд

Защо Наоми Кембъл отива на съд

Когато бившите не те оставят

Въпреки всички нападки, тя не губи увереност, че трябва да прави това, което смята за правилно - не само за нея, но и за цялото общество, което представлява. И не забравя, че хората винаги ще говорят за лошото, а не за доброто, което си направил. Като по-млада това я разстройва, но сега вече не е така.