България е на първо място в Европа по брой раждания сред тийнейджърите. Първи сме и по брой на абортите по желание сред девойките на възраст от 16 до 19 години, като от 1000 момичета 35 са правили аборт, предаде вестник "Монитор".

Въпреки, че 76% от българките не одобряват аборта всяка година у нас се правят близо 55 000 аборта. Голяма част от тях не се регистрират, защото биват извършвани в частни клиники.

Това са статистиките, които проф. Николай Милчев - председател на Българското дружество по акушерство и гинекология сподели пред журналисти.

„Младите момичета не оценяват сериозно риска. 5-6 хиляди от тези интервенции водят до усложнения, инфекции и бъдещо безплодие. 300 000 са бездетните семейства у нас и поне при 100 000 това е резултат от предишни аборти", каза проф. Милчев.

Само 4% от българките пият хапчета против нежелана бременност, докато в развитите страни този процент е 30.

„Младите момичета не са подготвени за първия сексуален контакт и първите 6 месеца от началото на половия им живот се оказват най-рискови", каза д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог от медицински център "Майчин дом".

Той коментира данни от проучване за отношението на българката към аборта, направено през месец февруари тази година катов анкетата са участвали 3255 души.

Резултатите сочат, че много тийнейджърки не правят разлика между антибебе хапчето и спешната контрацепция. Близо една четвърт от тях не знаят какви са рисковете от "спешното хапче" и понякога го пият по 2-3 пъти в месеца. Това разбива хормоналния им баланс и им вреди.

Други отказват да пият антибебе, защото се страхуват от нежелано окосмяване и напълняване.

"Това са страхове от миналото. Ние предписваме контрацептиви за лечение на окосмяването, а най-съвременните, освен че пазят от нежелана бременност, водят дори до отслабване", обясни д-р Коларов.