Вчера, 23 януари, бяха обявени номинациите за наградите Оскар и както винаги не липсваха изненади. А дали ще има още по-големи, ще разберем на 10 март, когато се проведе и церемонията по връчването на статуетките.

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Каквото и да се случи обаче е ясно едно - Мартин Скорсезе е над всички живи режисьори, когато стане дума за номинации за все още най-престижната награда в света на киното.

81-годишният Скорсезе получи номинация в категорията за най-добър режисьор за работата си по "Убийците на цветната луна". А това се оказа негова 10-та номинация в тази категория, пише The Hollywood Reporter.

Снимка 458537

Източник: GettyImages

Никой друг режисьор няма повече номинации от Мартин Скорсезе до момента, като на второ място - с девет, остава Стивън Спилбърг. Но любопитното е, че до момента режисьорът е печелил само един път Оскар и то преди почти 18 години за филма "От другата страна".

"Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Лили Гладстоун - какво да очакваме от филма по истинска история

Какво да очакваме от "Убийците на цветната луна"

Спорните режисьорски решения на Мартин Скорсезе

От своя страна, Спилбърг е печелил два пъти статуетката - за "Списъкът на Шиндлер" (1994 г.) и "Спасяването на редник Райън" (1999 г.). Иначе по брой номинации Уилям Уилър е номер едно. Той е получил 12 номинации в кариерата си и е спечелил три пъти Оскар.