Кристиано Роналдо е получил колективен иск за един милиард долара заради участието си в популяризирането на нефундабилни токени (НФТ).

Ще трябва ли Кристиано Роналдо да понесе наказанието от 99 удара с камшик в Иран

Наистина ли Роналдо е осъден на 99 удара с камшик

Какви са обвиненията към футболиста

Португалската футболна легенда пусна своя собствена колекция от НФТ чрез Binance, най-голямата криптоборса в света, в навечерието на миналогодишното Световно първенство по футбол. Серията на Кристиано Роналдо включва анимирани статуи, изобразяващи емблематични моменти от живота му.

Някои от колекционерските изображения успяха да се продадат за 10 000 долара. Но сега клиенти твърдят, че покупката ги е накарала да направят скъпи и опасни инвестиции.

Този иск идва седмица след като основателя на Binance - Чангпенг Жао, бе признат за виновен по обвинения в груби нарушения на законите на САЩ срещу прането на пари. Милиардерът се призна за виновен и може дори да бъде осъден на затвор.

Според съдебния иск продажбите на токените на Binance са се осъществявали "с помощта на някои от най-богатите и влиятелни организации и знаменитости по света - включително и Роналдо". Онлайн търсенето на Binance е скочило с близо 500%, след като е обявена колекцията на футболиста, а премиум нефундаментните му токени са разпродадени за седмица.

В съдебните документи се твърди също, че Роналдо трябва да разкрие и колко му е платено за високопрофилното партньорство, разкриват от Sky News.

Binance и Чангпенг Жао се признаха за виновни за пране на пари

Криптоборсата, която ще трябва да плати милиарди заради пране на пари

Чангпенг Жао вече няма да е изпълнителен директор на Binance

Това не е първият случай, в който известни личности се сблъскват с правни действия заради връзките си с криптофирми. Тенис звездата Наоми Осака и играчът на американския футбол Том Брейди са съдени за ролята им в популяризирането на криптоборсата FTX, която фалира през ноември 2022 г.