Богатите хора винаги са били обект на голям интерес и нерядко са проверявани доста често за това откъде идват парите им и дали плащат съвестно данъците си.

Линдзи Лоън, Джейк Пол и другите знаменитости, обвинени за участие в незаконна крипто схема

Звездите, които бяха хванати в незаконна крипто схема

И Линдзи Лоън е сред тях

И в немалко случаи възникват проблеми. Точно такъв сполетя Чангпенг Жао, който е известен и под съкращението CZ. Основателят и изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути Binance на практика се призна за виновен за пране на пари.

В резултат на повдигнатите му обвинения в САЩ Жао ще трябва да напусне поста си на изпълнителен директор на компанията. А Binance, от своя страна, ще трябва да плати рекордната сума от 4.3 милиарда долара.

Снимка 643134

Източник: GettyImages

От NBC News разбираме, че борсата за криптовалути и основателят ѝ са признати за виновни по обвинения в последователни и груби нарушения на законите на САЩ срещу прането на пари.

Чангпенг Жао пък се е признал за виновен в това, че не е поддържал ефективна програма за борба с прането на пари. Самият той пък ще трябва да плати глоба в размер на 50 милиона долара.

"Binance се превърна в най-голямата борса за криптовалута в света отчасти поради престъпленията, които извърши - сега тя плаща една от най-големите корпоративни санкции в историята на САЩ", казва един от адвокатите по делото Мерик Гарланд.

Биткойн, криптовалута, Ерик Финман и как един тийнейджър става милионер

Когато един тийнейджър стане милионер

Историята на Ерик Финман и едни биткойни

Все пак Жао ще остане в борда на директорите на Binance и ще може да консултира бъдещи решения на компанията. Неговото място ще бъде заето от Ричард Тенг.