Благодарение на британското кралско семейство (както и детайлното представяне на отношенията в него в сериала The Crown) разбрахме, че да си част от монархията не е толкова лесна задача. На някои от членовете това им тежи, напр. принц Хари.

Датската кралица Маргрете и решението да отнеме титлите на четирите деца на принц Йоаким

Защо датската кралица отне титлите на внуците си

Нови правила в кралския двор

С подобна идея на ум подходи датската кралица, когато отне титлите на децата на по-малкия си син принц Йоаким.

В сряда тази седмица датският кралски двор съобщи, че по решение на Маргрете 23-годишния Николай и 20-годишния Феликс, както и 13-годишният Хенрик и десетгодишната Атена вече не са принцове и принцеса, нито пък към тях може да се обръщат с "негово височество" и "нейно височество".

Въпреки това те запазвам местата си за наследяване на престола на Дания, като са седми, осми, девети и десети по ред. Решението на кралицата обаче не беше посрещнато добре нито от принц Йоаким, нито от първата му съпруга - графинята на Фредериксборг Александра.

Принц Йоаким

Източник: GettyImages

Принц Йоаким

"Много сме тъжни. Не е приятно да видиш подобно лошо отношение към децата си", казва Йоаким пред местния вестник Ekstra Bladet. Той обаче допълва, че решението на майка му е още от май месец тази година, макар тогава тя да е обявила, че децата му ще останат без титлите си, когато всяко от тях навърши 25.

Графиня Александра

Източник: GettyImages

Графиня Александра

"Всички сме объркани от това решение. Натъжени сме и сме в шок", пък казва графиня Александра пред Se og Hør. "Децата се чувстват изолирани. Те не разбират защо идентичността им беше отнета така."

Кралица Маргрете също се почувства да даде обяснение за хода си, макар и лаконично. "Това е нещо, което обмислям от дълго време и смятам, че ще е полезно за тях в бъдеще", казва тя според Hello.