В последната седмица новините около датското кралско семейство са много. Кралица Маргрете присъства на погребението на Елизабет Втора заедно със сина си принц Фредерик. Малко след това се оказа с положителен тест за ковид, а Фредерик и съпругата му принцеса Мери организираха бал в двореца.

Принц Фредерик, принцеса Мери и балът в двореца Кристиансборг в Копенхаген

Принцеса Мери в необичайна светлина

Повече за бала в кралския дворец

На този фон идва новината, че Маргрете прави големи промени в семейството.

Датският кралски двор официално обяви, че децата на по-малкия син на Маргрете - принц Йоаким, повече няма да ползват титлите "принц" и "принцеса", както и обръщенията "негово височество" и "нейно височество".

Промяната се отнася за 23-годишния Николай и 20-годишния Феликс, които са деца на Йоаким от първия му брак с Александра, графинята на Фредериксборг. Както и за 13-годишния Хенрик и десетгодишната Атена, които принцът има с втората си съпруга принцеса Мари.

От датската корона поясняват, че "с това решение нейно величество иска да помогне на четиримата си внука да взимат сами решенията за живота си без да са ограничени от специалните условия и задължения, които връзката с кралската институция би им налагала".

Карл Филип и семейството му

Източник: Instagram/_hrh_princess_sofia_

Карл Филип и семейството му

В изявлението се казва още, че промяната е съобразена със сходни промени, направени в други кралски фамилии на Европа. От People уточняват, че вероятно става дума за шведския кралски двор, където децата на принц Карл-Филип и на принцеса Маделейне вече не са официални членове на кралското семейство.