Цяла Великобритания, както и голяма част от останалия свят този уикенд се вълнува от Платинения юбилей на английската кралица - Елизабет II отбелязва 70-та си година на престола с четиридневни тържества.

Кралица Елизабет II, платинения юбилей и любопитните моменти от първите два дни на честванията

Освирквания, физиономии и диаманти - първите дни на Платинения юбилей

Какво видяхме в четвъртък и петък

Преди да започнат те обаче - на 1 юни, излезе и официалният й портрет по повода.

И за него се говори много неслучайно. 96-годишната кралица го облече и за най-тържествената част от юбилея си - военният парад пред Бъкингамския дворец ден по-късно. А какво е толкова специалното в него?

Елизабет носеше светлосиня рокля и сако от студена вълна с детайли от перли и диаманти по деколтето и отстрани. Периферията на шапката й в същия цвят също беше обкантена с перли.

Както почти във всички случаи, дрехата й беше дело на Анджела Кели - дизайнерка, известна като личен асистент, стилист и съветник по въпросите за облеклото на кралицата. Именно фактът, че Елизабет повтори тоалета от портрета си привлече вниманието на медиите.

Аксесоарите, с които беше на балкона на Бъкингамския дворец, също не са случайни. Огърлицата от три реда перли й е любима, вероятно защото й е подарък от баща й крал Джордж VI. Допълваха ги перлени обеци.

Както подобава за повод като Парада на знамената, Елизабет носеше и брошката Brigade of Guards (Бригадата на стражите). Инкрустирана с диаманти, тя обединява емблемите Гренадирите, Колдстрийм стражата, Шотландската стража, Уелската стража и Ирландската стража. Брошката е създадена за бабата на Елизабет, кралица Мери.