В четвъртък, 2 юни, се състоя Парадът на знамената - първото официално събитие от празненствата за Платинения юбилей. Докато единствено действащи членове на кралското семейство можеха да го наблюдават от балкона на Бъкингамския дворец, принц Хари и Меган Маркъл също бяха там, но гледаха парада от прозорците на офиса на генерал-майора на кралската армия.

Платиненият юбилей, Парадът на знамената и кой беше на балкона на Бъкингамския дворец

Нека купонът започне сега

Кой присъства на военния парад пред Бъкингамския дворец

"Звездата" на събитието се оказа принц Луис - най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Той забавляваше публиката с изразителните си физиономии и реакции на случващото се на парада.

Четиригодишният принц Луис беше облечен в същото костюмче, с което през 1985 г. баща му Уилям участва на Парада на знамената.

Кейт Мидълтън изглеждаше забележително в бяла рокля Alexander McQueen. По-впечатляващи обаче се оказаха обеците й със сапфири и диаманти, принадлежали преди това на покойната принцеса Даяна.

Снимка 576374

Източник: GettyImages

В петък, 3 юни, се състоя благодарствена служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. Тя трябваше да бъде "духовното сърце" на Платинения юбилей и напомняне, че Елизабет е отдадена християнка. Самата кралица не можа да присъства заради проблемите й с подвижността и гледа церемонията по телевизията в замъка Уиндзор.

Службата беше и първото официално появяване на принц Хари и Меган Маркъл след напускането им на Великобритания през 2020 г. Те бяха изрично поканени за него от кралицата. Меган беше облечена изцяло в Dior.

Снимка 576372

Източник: GettyImages

Мястото на херцозите Съсекс в "Сейнт Пол" беше на втори ред, където бяха настанени заедно с принцеса Йожени и принцеса Беатрис, и съпрузите им Джак Броксбанк и Едоардо Мапели Моци.

Снимка 576396

Източник: GettyImages

Принц Уилям и Кейт Мидълтън пристигнаха малко след Хари и Меган. Кейт беше избрала елегантна рокля в бледожълто на Emilia Wickstead. Двамата седяха на първия ред, заедно с принцеса Ан, принц Чарлз и Камила.

Снимка 576371

Източник: GettyImages

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също присъства на службата и дори прочете пасаж от Новия завет, макар да беше освиркан от тълпата пред катедралата. Присъстваха и няколко бивши премиери - Тони Блеър, Гордън Браун, Дейвид Камерън и Тереза Мей.

В събота, 4 юни, кралското семейство ще присъства на конните състезания в Епсъм, графство Съри. От 8 часа вечерта лондонско време започва грандиозният концерт в чест на кралицата, в който участват Елтън Джон, Алиша Кийс, Даяна Рос, Андреа Бочели в Бъкингамския дворец, на който ще присъстват над 27 хиляди човека по информация на Guardian.