Кралският дворец на Испания разкрива за първи път личното богатство на крал Фелипе VI. Оказва се, че то възлиза на около 2.6 милиона евро или 2 573 392 евро, ако трябва да бъдем точни.

По-голямата част от личното богатство на крал Фелипе, около 2.3 милиона евро, е в депозити в чекове или спестовни сметки, а останалата част е от изкуство, антики и бижута.

"Негово величество кралят, воден от този дух на служба и гражданска ангажираност, добави днес към конституционните си отговорности личното си решение да оповести публично своите активи", се казва в официалното изявление на испанския кралски двор.

Крал Фелипе, испанското кралско семейство и новината за положителната проба за Covid-19 на краля

Напрежение в испанския кралски двор

Защо негодуват испанците

Оттам става ясно, че наследството на Фелипе идва от възнаграждението, което е получавал през последните 25 години, първо като принц на Астурия, а от 2014 г. и като крал.

Очаква се министър-председателят Педро Санчес да приеме с указ нови правила, предназначени да засилят "прозрачността, отчетността и ефективността" на испанското кралско семейство "в съответствие с принципите, определени от крал Фелипе VI", цитират испанския кралски двор от The Guardian. 

Снимка 571835

Източник: GettyImages

Фелипе се качи на трона през 2014 г. с цел да възстанови престижа на монархията и да я направи достойна за уважението и доверието на нейните граждани, след като баща му Хуан Карлос абдикира на фона на скандали за финансите и любовния му живот. Новият крал незабавно нареди одит на сметките на кралското домакинство и издаде "кодекс за поведение" за неговите членове, припомнят от El Tiempo.

През 2020 г. Фелипе се отказа от всяко бъдещо лично наследство, което може да получи от баща си, като същевременно го лиши от годишната му издръжка, след като се появиха нови подробности за предполагаемите тъмни сделки на Хуан Карлос.

Снимка 571836

Източник: GettyImages

Ключова фигура в прехода на Испания към демокрация след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г., Хуан Карлос беше обект на три отделни разследвания за финансовите му сделки.

Един от тях включваше възможни незаконни комисионни, свързани с високоскоростен железопътен проект в Саудитска Арабия, който беше възложен на испански консорциум през 2011 г. Разследванията накараха 84-годишния да избяга от страната в самоналожено изгнание през 2020 г.

Крал Хуан Карлос II, бащата на испанския крал Фелипе и свалените обвинения срещу него

Какво се случва с предишния испански крал Хуан Карлос

И защо остава да живее извън Испания

Испанската прокуратура отложи всички разследвания през март, но Хуан Карлос обяви малко след това, че ще продължи да живее в Обединените арабски емирства и ще посещава Испания често.