Едно от нещата, с които се характеризира британската монархия, са традициите. Повечето от тях са вековни, а членовете на кралското семейство и привържениците на монархията нямат нищо против това.

Крал Чарлз Трети, Сандрингам, Коледа и промяната в традицията на кралица Елизабет Втора

Поредната традиция на кралицата, която Чарлз премахна

Нов крал, нови порядки

И все пак от време навреме настъпват промени. А тези след смъртта на Елизабет Втора не са малко. Крал Чарлз обяви, че планира да модернизира кралството и да намали помпозността, свързана с проявите й.

Не всички нововъведения обаче са свързани с намаляване, напротив - кралят реши да премахне 200-годишна традиция, свързана с Уиндзор. Тя повеляваше, че местните, които живеят в близост до замъка, имат право да го посещават безплатно.

Снимка 491646

Източник: iStock

До момента жителите, които притежаваха карта Royal Borough of Windsor and Maidenhead, имаха право да влизат без такса в Уиндзор наред с други местни привилегии. Това обаче остава в миналото - от 1 юни тази година те ще трябва да плащат 50 % от входната такса, което е 15 паунда при предварително закупен билет и 16.50 паунда при закупуване на място.

Снимка 558497

Източник: iStock

За много от тях безплатното влизане е вид компенсация за хилядите туристи, които наводняват Уиндзор и околностите. "По време на активния сезон местните с радост посрещат туристи в магазините и ресторантите си, возят ги с такситата си, щастливи са да ги упътят", коментира либералният депутат Джулиан Тиси пред ВВС.

Той допълва, че в замяна на това местните получават привилегията да живеят край една от най-известните сгради в света и да я посещават "когато си решат". Чарлз обаче променя това - Уиндзор е една от официалните му резиденции, където провежда редица официални събития.

Снимка 659357

Източник: GettyImages

В момента местните се опитват да уредят "спешна среща" с представителите на Кралския колекционерски тръст, който управлява замъка. От него обаче за момента коментират, че безплатен достъп ще има за граждански организации, които работят с уязвими групи.