Мразен от мнозина, но и харесван от все повече, на 6 май крал Чарлз отбеляза първата годишнина от коронацията си. Тя не премина точно както сигурно си я е представял, но напоследък демонстрира добро здраве и сила на духа и всички са обнадеждени, че ще може да се наслаждава още на титлата, за която толкова дълго чака.

Една година крал Чарлз на престола - какво се промени и какво си остана същото

Една година крал Чарлз на престола - какво се промени и какво си остана същото

Равносметка на 12-те месеца и събитията, които ги белязаха

А заедно с отговорностите и ангажиментите, идват и финансовите постъпления. Синът на покойната кралица Елизабет Втора не е страдал от тяхната липса и преди да застане начело на монархията, но сега вече може да се похвали, че е по-богат от нея.

Според последната класация на The Sunday Times , 74-годишният монарх вече притежава цели 770 милиона долара. Но това го прави едва 258-я най-богат човек в Обединеното кралство. А парите, с които е забогатял в последните 12 месеца, са 12 милиона долара.

Снимка 666331

Източник: GettyImages

За сравнение, състоянието на кралица Елизабет Втора преди смъртта й през септември 2022 г. се оценяваше на 468 милиона долара.

Още преди да застане начело на монархията, крал Чарлз бе собственик на именията Сандрингам и Балморал, които са най-ценните му активи и сега. И през годините, в които е дясна ръка на майка си и принц на Уелс, той успява да се възстанови от финансовата загуба след развода с принцеса Даяна, която получава 22.5 милиона долара от състоянието му. А днес има в пъти повече.

Освен скъпите имоти, които притежава, монархът получава редовни приходи от херцогство Корноул, което включва както имение на стойност 1.4 милиона долара, така и 526 дка обработваема земя и 260 ферми. И част от печалбата от стопанската дейност и производството отиват директно при него, а той спестява години наред.

Снимка 652998

Източник: GettyImages

Занимава се и с инвестиционна дейност, с която също увеличава милионите си. А след смъртта на Елизабет Втора наследява от нея инвестиционен портфейл на стойност цели 151 милиона долара. С тях борави внимателно и умело с помощта на екип специалисти.

В момента херцогството, което развива успешна дейност благодарение на крал Чарлз, е прехвърлено като собственост на неговия по-голям син принц Уилям, който наследи от него и титлата принц на Уелс. И сега именно той получава ежегодно по няколко милиона само от това направление, пише Fox News.

Крал Чарлз и принц Уилям - бесни на Хари и Меган заради Нигерия

Крал Чарлз и принц Уилям - бесни на Хари и Меган заради Нигерия

Защо семейство Съсекс прави "кралски" посещения

Не бива да забравяме и суверенния грант, който краля Чарлз и кралското семейство получават всяка година от правителството за финансиране на кралските си ангажименти. А кралската колекция от бижута, която в момента е негова собственост, също струва цяло състояние и дори никой не се наема да изчисли колко точно.