Всички са в очакване на тържествената церемония по коронацията на крал Чарлз, която ще се случи на 6 май догодина. Междувременно новият монарх на Великобритания навърши 74 години, пое още една официална роля и взе още едно решение.

Крал Чарлз на 74

Крал Чарлз на 74

Новият английски крал празнува днес

Чарлз е новият рейнджър на Парк Уиндзор - роля, която баща му принц Филип изпълнява в продължение на седем десетилетия. След смъртта му през 2021 г. длъжността беше поета от кралица Елизабет.

Крал Чарлз е осмият монарх, който заема позицията на рейнджър на парка Уиндзор, уточняват от Royal Central. Като такъв той осигурява подкрепа на заместник-рейнджъра в опазването на земята на един от най-старите имоти в страната.

В деня на рождения си ден крал Чарлз изпрати писмо до английския парламент, в което пожела за негови заместници и съветници да бъдат определени сестра му принцеса Ан и най-малкия му брат принц Едуард.

Принц Едуард със съпругата си (вляво) и майка си кралица Елизабет

Източник: GettyImages

Принц Едуард със съпругата си (вляво) и майка си кралица Елизабет

"За да осигуря непрекъсната ефективност на задълженията си, когато не съм наличен, например докато изпълнявам официални задължения в чужбина, потвърждавам, че ще бъда много доволен, ако парламентът сметне за подходящи сестра ми и брат ми, принцесата и графът на Уесекс, да бъдат призовани да действат като съветници съгласно разпоредбите на регентството от 1937 до 1963 г. И двамата вече са изпълнявали тази роля."

Чарлз и Ан с майка си кралица Елизабет

Източник: GettyImages

Чарлз и Ан с майка си кралица Елизабет

Съветниците на държавата изпълняват задълженията на монарха, когато той по някаква причина е възпрепятстват. Те обаче трябва да ги изпълняват заедно. В момента правилото гласи, че съпругата и първите четирима наследници на монарха могат да изпълняват тази роля.

Снимка 328681

Източник: GettyImages

Това са кралицата-консорт Камила, престолонаследникът принц Уилям, по-малкият му брат принц Хари, по-големият брат на Чарлз принц Андрю и дъщерята на Андрю принцеса Беатрис. Ако молбата на краля бъде удовлетворена, към този списък ще бъдат добавени принцеса Ан и принц Едуард.