Факт е, че след смъртта на Елизабет Втора антимонархическите настроения се засилиха. Това важи не само за Великобритания, където редовно има протестиращи на събития, на които присъства крал Чарлз, но и за други държави от Общността на нациите.

Принц Уилям, Кейт Мидълтън, Карибския регион, протестите в Ямайка и посещението на музея на Боб Марли

И Ямайка се изправя срещу Уилям и Кейт

Не е лесно да си наследник на Елизабет

Австралия е една от тях. Откакто през миналата година страната се сдоби с нов премиер в лицето на Антъни Албанезе, обещания за референдум за премахване на монархия се увеличиха, както и австралийците, които искат да живеят в република.

На този фон първото посещение на Чарлз в качеството му на крал в държава от Общността на нациите беше изненадващо - той и Камила избраха Кения за целта. С което още повече настроиха Австралия, както и съседната Нова Зеландия срещу себе си.

Чарлз все още като принц на Уелс в Австралия през 2018 г.

Източник: GettyImages

Чарлз все още като принц на Уелс в Австралия през 2018 г.

Явно сега 75-годишният крал ще се опита да поправи грешката, защото според Sydney Morning Herald през октомври 2024 г. Чарлз и Камила ще пристигнат на посещение в Австралия. То ще включва още Нова Зеландия, както и Самоа, където кралят ще присъства на среща на Общността.

За момента Бъкингамският дворец е потвърдил единствено посещението на Самоа, но според източник в австралийското правителство, визитата на крал Чарлз в Австралия догодина също е сигурна. Дали тя обаче ще промени антимонархическите настроения в страната е спорно.