Пари при пари отиват - това сме го чували неведнъж, а най-богатите хора на света го доказват постоянно. Черно на бяло го виждаме и в ежегодната класация на Forbes за най-богатите технологични магнати в света, в която е отчетено и колко по-богати са станали те през 2023 г.

Джеф Безос, Илон Мъск и кои са най-богатите американци за 2023 г. според Forbes 400

Кой е най-богатият американец за 2023 г.

Разликата между първия и втория е само някакви си 90 милиарда долара

342-мата милиардери на планетата, които са направили своето състояние в технологичната индустрия, са спечелили общ доход от 2.6 трилиона долара миналата година. Сред тях първенци са Марк Зукърбърг и Джеф Безос. 

Създателят на Amazon е прибавил 80 милиарда долара към състоянието си през изминалата година и сега то се равнява общо на 194 милиарда, като го нарежда на върха на класацията на най-богатите хора на света. Основната причина за нарастването на богатството му е 93-процентно увеличение на акциите на неговата електронна търговия Leviathan.

Снимка 619265

Източник: GettyImages

Но разходите му също са нараснали значително през последните месеци заради проекта му за създаване на няколко постройки в "бункера на милиардерите" в Маями, който му струваше около 150 милиона долара.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг се радва на най-големия скок в нетната си стойност миналата година - с цели 113 милиарда долара до приблизително 177 милиарда в края на 2023 г. Най-младият от петимата най-големи в технологичния бранш вложи сериозни инвестиции в изкуствения интелект на Meta, както и в дъщерната компания Instagram. 

Предприемачът притежава едва 14% от компанията Meta, но цената на акциите му почти се утрои миналата година. Благодарение на това той стана четвъртият най-богат човек в света. И явно всички предприети от него ходове като масови съкращения, намаляване на разходите и променен фокус върху рекламата във Facebook са били успешни.

Снимка 648756

Източник: GettyImages

79-годишният Лари Елисън се оттегли като главен изпълнителен директор на Oracle преди десетилетие, но продължава да бъде сред ръководството и да получава сериозни приходи от там, особено след поскъпването на акциите на компанията. Само за 2023 г. те се оценяват на 34 милиарда долара, а общото му нетно състояние - на 141 милиарда.

Шефът на Microsoft Бил Гейтс се радва на увеличение на богатството си с 24 милиарда долара през миналата година, което повишава нетната му стойност до колосалните 128 милиарда долара. Той е по-богат от всякога, но мястото му в подреждането на милиардерите е най-ниското му досега от 1992 г. насам, което само доказва колко силна е станала конкуренцията.

Снимка 643624

Източник: GettyImages

Разводът на милиардера с дългогодишната му съпруга Мелинда също го върна доста назад с близо 59 милиарда. А последният му проект включват изграждането на атомна електроцентрала от следващо поколение в Уайоминг чрез неговата компания TerraPower и съфинансиране от американското правителство, пише Daily Mail.

Бил Гейтс и защо интернет не е това, което милиардерът си е представял

Защо Бил Гейтс е разочарован от интернет

Защо е разочарован

Дженсън Хуанг е основателят на Nvidia, който чак на 61 и едва през 2023 г. успя да влезе на последното място в списъка с 20-те най-богати хора на света на Forbes. Неговото състояние се е увеличило с цели 56 милиарда за миналата година и сега се равнява общо на 77 милиарда. Огромният скок се дължи на повишаването с над 300% на акциите на технологичната компания. А и сега Nvidia е основният двигател зад системите за изкуствен интелект.