Не чуваме почти нищо за нидерландското кралско семейство и вероятно това се дължи на факта, че нито са замесени в пикантни интриги като британското, нито се къпят в блясък и богатство като някои други монархии.

Типично по нидерландски, фамилията на крал Вилем-Александър залага на сравнително скромен лайфстайл в унисон с европейските ценности, а доказателство за това е и последното решение на бъдещата кралица - първородната дъщеря на Вилем-Александър и кралица Максима.

Принцеса Катарина-Амалия обяви, че се отказва от полагаемия й се годишен доход, който се отпуска от бюджета, след като навърши 18 години. А последното ще стане на 7 декември тази година.

Катарина-Амалия трябваше да получи необлагаемите 111 хил. евро за 2021 г. От следващата година пък сумата ще нарасне на 1.5 милиона евро, но и принцесата ще започне да изпълнява задължения като съветник към Националния съвет на Нидерландия.

Фелипе, Харалд V, Карл XVI Густав, кралица Маргарете, принц Албер и каква е издръжката кралските семейства в Европа

Каква е държавната издръжка на кралските семейства в Европа

Сумите са солидни

Тя обаче написа писмо до министър-председателя на страната, с което се оказва от полагаемите й се доходи, докато не започне да изпълнява кралските си задължения.

"Бих се чувствала неудобно, особено когато не правя нищо в замяна. И на фона на всички останали студенти, които преживяват трудните времена на коронавирус пандемията."