Силвия Аздреева е не само първата българка, направила последователно изкачване на Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), но и първата жена от България, успяла да стигне до върха на втория по височина и един от най-трудните за изкачване осемхилядници - К2.

Силвия Аздреева след К2 - първите думи на родната алпинистка

Силвия Аздреева на крачка от смъртта

Първите думи на петричанката след покоряването на К2

Родната алпинистка успя да пребори К2 в Пакистан на 27 юли 2023 г. Оттогава Силвия продължава да не губи от енергията си, а действа в различни посоки - издаде книгата си "Да покориш себе си" и беше водач на българска група до базовия лагер на Еверест. Изглежда, че Силвия обича да се връща в Непал, а по всичко личи, че и непалците изпитват топли чувства към нея. 

В началото на май стана ясно, че Силвия е избрана за посланик на непалското изкуство и култура. На официална церемония, която се състоя в Музея на непалското изкуство в Катманду, в присъствието на видни личности и политици, ѝ бе връчено и свидетелството.

"Благодарна съм за признанието на Непал като държава за приноса ми към развитието на местния туризъм и култура. Непал заема специално място в сърцето ми и с удоволствие ще продължа да се отдавам на съвместната ни работа, за да израстваме заедно", написа тогава Силвия под серия от снимки. 

Силвия Аздреева, "Заедно към върха", Еверест и какво сподели българската алпинистка за фондацията и себе си

Силвия Аздреева - до върха на света и обратно

Българската алпинистка за постиженията си, фондацията "Заедно към върха" и бъдещите си планове

А сега от профила ѝ разбираме, че най-старият хотел в Катманду, Непал - Kathmandu Guest House by KGH Group - хотел с невероятна история, колекционер на древни артефакти и на голяма част от модерното изкуство, ѝ оказва честта да кръсти стая на нейно име.

"Не мога да изкажа с думи огромната си благодарност към непалския народ и за всичко, което прави за мен", написа Силвия под снимките на "стаята си".