Звездата на Джулия Стайлс изгря в началото на новото хилядолетие. За кратко време тя се превърна в истинска любимка на тинейджърите с участието си в редица романтични филми и най-вече с популярния "10 неща, които мразя у теб", в който си партнира с покойния Хийт Леджър.

Джулия Стайлс, Престън Джей Кук и новината, че ще стават родители за втори път

Голямата радост на Джулия Стайлс

Актрисата има с какво да се похвали

За известен период от време тя наистина е най-известната актриса на своето поколение. Лицето ѝ украсява множество корици на списания и дори лични шкафчета в гимназиите. Но внезапно сякаш Джулия изчезна от светлините на прожекторите и ако се замислим кога за последен път сме чували нещо за нея, вероятно трудно ще може да си отговорим на този въпрос.

Дебютът на 42-годишната Стайлс пред камерите е през 1996 г. във филма I Love You, I Love you not на режисьора Били Хопкинс. Няколко години преди това обаче тя участва за ролята на детето вампир в касовия "Интервю с вампир", което в крайна сметка обаче е изиграно от Кирстен Дънст. Причината Джулия да е заменена е заради мнението на режисьора, че тя "твърде стара", за да влезе в образа.

След дебюта си тя изиграва много второстепенни роли, но по-значимата ѝ идва с филма Wicked от 1988 г. Година по-късно актрисата достига истинската слава с филма "10 неща, които мразя у теб". Историята е интерпретация на пиесата на Уилям Шекспир "Укротяване на опърничавата".

Известно е, че Стайлс, макар и не толкова известна, печели ролята пред водещи холивудски звезди като Кейт Хъдсън и Кейти Холмс. А образа ѝ носи филмова награда на MTV и я превръща в абсолютна звезда на 2000-те години.

Малко по-късно актрисата се снима в два други филма по пиеси на Шекспир - Hamlet, 2000 г. и О, 2001 г., който е версия на "Отело". За съжаление и двете продукции не успяват да повторят успеха на "10 неща, които мразя у теб".

Може би заради това Джулия решава да направи немислимото - да замени блясъка на Холивуд с колеж. Избира академичните среди пред актьорското майсторство и започва да следва английска литература в Колумбийския университет, който завършва през 2005 г.

Все пак следването не я отказва напълно от актьорската професия. Участва заедно с Кирстен Дънст и Джулия Робъртс в "Усмивката на Мона Лиза", от 2003 г. и си партнира с Мат Деймън в няколко филма от поредицата за Борн.

Джулия Стайлс е демонстрирала таланта си и на театралната сцена, участвайки в редица пиеси.

А впоследствие започва да се изявява и на малкия екран. През 2010 г. става част от екипа на "Декстър", което ѝ носи номинация за Златен глобус за най-добра актриса в поддържаща роля. По-късно се снима се с Дженифър Лопес в аплодирания от критиката Hustlers ot 2019 г., който според мнозина дава нов тласък на кариерата ѝ.

И въпреки ангажиментите си, актрисата отделя време, за да изгради собствено семейство. През 2017 г. тя се омъжва за оператора Престън Джей Кук, когото среща на снимачната площадка на канадския трилър Blackway. Двойката има две деца - Стръмър, роден през 2017 г. и Арло, 2022 г.

А ако искаме и с днешна дата да видим Джулия, може да си пуснем сериала, излъчван в Amazon Prime, The Lake. Снимките му започват през лятото на 2022 г., а Стайлс е в една от главните роли.

Матилда Леджър,  Хийт Леджър, Мишел Уилямс и какво се случва с дъщерята на актьорите

Как изглежда 17-годишната дъщеря на Хийт Леджър и Мишел Уилямс

Матилда Леджър на разходка с майка си

Успоредно с актьорската професия, Джулия развива и хуманитарна дейност, като за целта си сътрудничи с различни неправителствени организации, пише Showbizz Daily.

И може и да е изминало много време, откакто Джулия Стайлс за първи път ни зарадва с актьорската си игра на екрана, но е хубаво да се убедим, че тя все още споделя дарбите си, макар и по по-скромен начин, който обаче подхожда на нейната интелектуална личност.