Светът сигурно никога нямаше да чуе за "Макбет", "Юлий Цезар", "Дванадесета нощ", "Бурята" и "Както ви харесва", ако двама приятели на Шекспир не бяха събрали неговите непубликувани произведения.

През 1623 г., седем години след смъртта на Шекспир, Хеминг и Конел събират общо 36 негови пиеси, 18 от които непубликувани никога.

Изданието им и досега известно като Първо фолио. Специалистите го сочат и за най-важното произведение на английски език.

Снимка 500654

Източник: GettyImages

Знае се, че съществуват само шест екземпляра от прочутото Първо фолио, които се намират в частни ръце, а един от тях беше продаден на търг за рекордна цена.

Наддаванията бяха организирани в сряда, 14 октомври, от аукционната къща Christie's в Ню Йорк. Прогнозата за рядката книга беше за продажба от 4 до 6 милиона долара.

Цената, на която беше продадена обаче, е от рекордните 9.97 милиона долара, съобщава Reuters. Самоличността на купувача не беше оповестена.

Снимка 500656

Източник: GettyImages

Тази цена отбеляза и нов световен рекорд за печатна литературна творба и разби предишния връх от 6.16 милиона долара - отново за Първи фолио на Шекспир, дадени през 2001 г.