През по-голямата част от миналата година Илон Мъск оглавяваше списъка на богатите. Тъкмо в края ѝ, през декември 2022 г., той обаче губи лидерството в класацията. Изпреварва го френският бизнес магнат Бернар Арно.

Илон Мъск, Бернар Арно и новината, че собственикът на Twitter и Tesla вече не е най-богатият човек на света

Кой измести Илон Мъск от върха на най-богатите хора на планетата

Милиардерът вече не е най-богатият човек на света

Добри новини за Мъск все пак има. И те са, че той все пак се класира пред други американски технологични милиардери, които доминираха в списъка през последните години. Нетното му състояние всъщност достигна връх от 338 милиарда долара през ноември 2021 г. Интересно е, че сумата съвпада със състоянието на Tesla.

През 2022 г. обаче компанията за електрически автомобили губи приблизително 70% от стойността си. Това се случва след забавяния на производството в Китай, изтегляне на автомобили и опасения сред инвеститорите, че Мъск е разсеян от новата си роля на ръководител на Twitter. В следствие на новите задължения и отговорности на милиардера, Tesla изпада от топ 10 на най-ценните компании.

Снимка 567870

Източник: GettyImages

За негово съжаление лошите новини не свършват дотук. Илон Мъск може да "похвали", че отчита антирекорд - най-голямата загуба на богатство в съвременната история. През последните 13 месеца нетното му състояние се срива с повече от 200 милиарда долара. Толкова приблизително е брутният вътрешен продукт (БВП) на съседката ни Гърция...

Друго интересно е, че Илон Мъск губи повече от половината от състоянието си между ноември 2021 г. и декември 2022 г. До голяма степен това се случва заради срива на акциите на Tesla, което е свързано и с покупката на Twitter от милиардера.

Илон Мъск, Twitter и анкетата да се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията

Какво се случва с Илон Мъск и поста му като шеф на Twitter

Ще се откаже ли да бъде шеф

Не само Мъск обаче може да е разочарован от падението си. През последната година богатството и на други американски милиардери е намаляло значително. От януари 2022 г. Бил Гейтс от Microsoft, Джеф Безос от Amazon, Лари Елисън от Oracle и Лари Пейдж от Google са загубили общо над 180 милиарда долара, пише The Independent.