Харви Уейнстейн може вече и да излежава 23-годишна присъда в затвор в Ню Йорк по обвинения в изнасилване, но това далеч не означава, че сагата около него е приключила. Дори напротив - задълбочава се.

Харви Уейнстейн, движението #MeToo и новите обвинения за насилие над жени

Още нови обвинения срещу Харви Уейнстейн

Проблемите за продуцента се трупат, докато е в затвора

През юли миналата година прокурорите в Лос Анджелис официално повдигнаха обвинения срещу Уейнстейн след екстрадирането му в града. Това се случи повече от година след като той беше осъден по обвиненията в изнасилване в Ню Йорк. Двата процеса - този в Лос Анджелис, както и този в Ню Йорк, произтичат от движението #MeToo , което стартира през 2017 г.

Според прокурорите Уейнстейн е използвал властта си като холивудски продуцент, за да насилва сексуално жени. Те са го обвинили в малтретиране, докато са били в скъпи хотели в Лос Анджелис. Случаите са от 2004 до 2013 г.

И четирите обвинителки са свидетелствали по време на делото с емоционални разкази за травмиращите преживявания. Десетки други свидетели, включително представители на правоприлагащите органи, служители на филмовата индустрия, както и приятели на обвинителите са дали показания по време на процеса.

Снимка 600059

Източник: GettyImages

От своя страна Уейнстейн многократно е отричал да е нападал жените, които са го обвинили. Неговото твърдение е, че всички сексуални контакти са били по взаимно съгласие.

В това обаче явно няма и капка истина, защото вчера, 19 декември, стана ясно, че продуцентът е признат за виновен по три от седем обвинения в изнасилване и сексуално посегателство от процеса в Лос Анджелис.

За една от жените (наречени Джейн Доу 1, Джейн Доу 2, Джейн Доу 3 и Джейн Доу 4) се знае, че е Дженифър Сийбел Нюсъм, съпругата на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм. Личностите на другите три жени обаче не са идентифицирани. Уейнстейн е бил оправдан единствено по едно обвинение - това за сексуален тормоз над Джейн Доу 3. Той обаче е малтретирал останалите три жени.

Салма Хайек, Харви Уейнстейн, "Фрида" и новите нападки срещу продуцента

Салма Хайек с нови разкрития за тормоза от Харви Уейнстейн

Снимките на "Фрида" са били истинско изпитание

Очаква се днес съдебните заседатели да обсъдят допълнителни въпроси, които да им помогнат при определянето дали продуцентът ще бъде осъден на 18 или 24 години затвор за обвиненията, пише Insider.