Както вече видяхме, Дж. К. Роулинг успя да си навлече гнева на много фенове и известни личности. Причината този път се оказаха коментарите й относно транссексуалните хора, заради което я обвиниха, че е хомофоб.

Дж. К. Роулинг и нападанията за хомофобското ѝ изказване

Как Дж. К. Роулинг вбеси феновете си

Едно хомофобско изказване и много ядосани фенове

Към така оформилата се дискусия се присъедини и Даниел Радклиф, който изненадващо не защити авторката на романите за Хари Потър. Актьорът изрази мнението си, че според него транссексуалните жени са жени и всяко друго твърдение заличава самоличността и самочувствието на транссексуалните хора.

Малко след коментарите на Даниел Радклиф, идва ред и на Ема Уотсън, която също стана известна покрай ролята си Хърмаяни Грейнджър във филмите за Хари Потър. Уотсън публикува поредица от туитове, в които ясно изрази позицията си, че не е съгласна с мнението на Дж. К. Роулинг. 

Ема Уотсън се обърна към своите транс последователи с думите: "Трансексуалните хора са такива, каквито са и заслужават да живеят живота си, без да бъдат постоянно разпитвани или да им се казва, че не са тези, които казват, че са."

Актрисата допълва, че държи нейните последователи да знаят, че тя и толкова много други хора по света виждат, уважават и обичат транссексуалните именно заради това, което са.

Ема Уотсън пише, че редовно дарява средства на благотворителната организация Mermaids, която помага на транссексуалните деца, както и на феминисткия фонд Mama Cash, като призовава последователите си да направят същото, ако имат такава възможност, пишат от Sky News. 

Даниел Радклиф, Дж. К. Роулинг и защо актьорът не подкрепи писателката

Когато Хари Потър застане срещу създателката си

Даниел Радклиф срещу Дж. К. Роулинг