В последно време Джеф Безос отнесе сериозна критика. Причината: компанията му за онлайн търговия Amazon бе обявена за сериозен замърсител на въздуха - заради вредните емисии, които се отделят при доставката на поръчките.

За да смекчи натиска върху бизнеса си, милиардерът предприе редица мерки - от използването на превозни средства на ток, до доставки с дронове и промяна на опаковките на стоките.

Но и това се оказа недостатъчно, защото както световните лидери, така и обикновените хора разчитат преди всичко на хората с голямо влияние и много пари, за да се случи така необходимата промяна в грижата за климата.

През февруари тази година Безос обяви създаването на Bezos Earth Fund, за който ще даде 10 милиарда долара - не повече от 7% от общото нетно състояние на милиардера. А тази седмица стана ясно и как ще бъдат разпределени парите.

В публикация в социалните мрежи собственикът на Amazon заяви, че е прекарал последните месеци в проучване на различи организации и "групи от невероятни умни хора", които са се посветили на климатичните промени и спасяването на планетата. Той е останал вдъхновен от тяхната дейност и иска да я подпомогне финансово.

Затова и финалното му решение е да подпомогне общо 16 организации, които са представили своите иновативни и амбициозни решения.

За учени, активисти и НПО-та ще отидат 791 милиона долара - първата част от общо 10-те милиарда, отделени от Безос за борба с климатичните промени. Все още не е ясно как точно ще бъдат разпределени сумите и за какви точно проекти ще отидат.

Джеф Безос, Bezos Earth Fund, климатичните промени и за какво ще похарчи 10 милиарда долара

За какво Безос ще похарчи 10 милиарда долара

За доброто на всички

Междувременно отделният фонд на Amazon, който е на стойност два милиарда долара, също не спира своята дейност с цел осигуряване на все повече електрически превозни средства, с които да се намали количеството вредни въглеродни емисии, предава The Verge.