Един от основните въпроси, който вълнува целия свят в последните дни, е каква ще бъде съдбата на Афганистан след превземането на страната от талибаните и оттеглянето на американските военни.

Анджелина Джоли, Instagram и писмото до нея от тийнейджърка в Афганистан

Анджелина Джоли събра милиони последователи за нова мисия

Отново помага, този път от своя Instagram

Въпреки първоначалните успокоения, че една ли не всичко ще си остане както преди, не закъсняха десетките доказателства, че за местните животът ще бъде ад - особено за жените.

Извън домовете си ще трябва задължително да носят бурки, най-вероятно няма да могат да посещават учебни заведения, а за културен живот дори и не смеем да си помисляме. Много афганистански момичета и жени споделиха и продължават да споделят своите разкази за случващото се в страната или за успешното си бягство от нея.

Преди дни научихме, че женският национален отбор по футбол е успял да напусне размирната територия. Същото е направила и най-известната местна поп певица - Ариана Саид.

Тя стана популярна като "афганистанската Ким Кардашиян", но за всички е ясно, че след въвеждането на режима на талибаните няма как да продължи с изявите си нито на сцената, нито в социалните мрежи. 

Ариана е роден в Кабул, но като малка се мести с родителите си в Пакистан, а след това се установяват в Швейцария. Въпреки това никога не забравя родината си, а точно когато талибаните превземат столицата, тя и съпругът й Хасиб Саид, който също е афганистанец, са там и трябва да летят след няколко дни за Истанбул, където живеят.

Но вместо с обикновен пътнически полет, двамата напускат Афганистан на борда на американски военен самолет.

Афганистан, женският национален отбор по футбол и успешното им излизане от страната

Какво се случи с женския национален отбор по футбол на Афганистан

Една малка победа

Саид споделя преживяванията си в социалните мрежи и успокоява милионите си последователи, че е успяла да се измъкне невредима. Обещава скоро след като се съвземе от шока да разкаже повече за това, което е видяла в родината си, предава New York Post.