Когато стана ясно, че властта в Афганистан е в ръцете на талибаните, веднага се отвориха изключително много въпросителни относно бъдещето не само на страната като цяло, но и на жените.

Анджелина Джоли, Instagram и писмото до нея от тийнейджърка в Афганистан

Анджелина Джоли събра милиони последователи за нова мисия

Отново помага, този път от своя Instagram

Добре известно е, че талибаните имат свое виждане за мястото на жените в обществото и забраните към нежния пол са наистина много, и ограничават правата им. Жена да работи е недопустимо според тях.

Затова и много жени се страхуват за живота си. Сред тях са и футболистките от националния отбор на Афганистан. Миналата седмица стана ясно, че те са напуснали домовете си и се укриват у близки, защото съседите им знаят с какво се занимават, а това ще им навлече много проблеми.

Но от Daily Mail разбираме, че във вторник, 24 август, с полет от Кабул цели 75 души са напуснали страната. Сред тях са били всички членове на женския национален отбор на страната, както и техни близки роднини.

От FIFPRO пък благодарят на правителството на Австралия за това, че са съдействали. Халида Попал, която е сред основателите на националния отбор за жени и активистка за правата им, потвърди в Instagram, че футболистките са успели да напуснат родината си.

Афганистан, Халида Попал, женският национален отбор по футбол на страната и защо се страхуват за живота си

Талибаните ликуват, но женският футбол - не

Халида Попал приковава вниманието ни към случващото се с жените в Афганистан

Вероятно от съображения за сигурността им но не пояснява къде са отишли. Пише обаче, че те вече са на място, на което могат да дишат свободно и да продължат да мечтаят.