"Използвай всичко, не изхвърляй нищо" е правилото, което всеки професионален готвач спазва в своята кухня, защото за разточителството място в готварството няма. Така ако питате някой готвач от какво се прави най-добрият месен бульон, отговорът му ще е от кости, не от месо. Почти същото е и при зеленчуковия - от обелки и дръжки (грубо казано).

Интересно е, че колкото и напреднали технологии да се използват в една професионална кухня, целта им - освен да улеснят работата - е именно да намалят до минимум т.нар. фира.

Разточителството на храна обаче не е просто проблем на ресторантите. Не, то е глобален проблем, свързан с климатичните промени, с гладуването, със загубата на биологичното разнообразие на планетата ни. Ние, обикновените хора, сме тези, които изхвърляме хранителни продукти, които сме закупили единствено от "лакомия", а после сме изхвърлили - често без дори да сме ги опитали.

Не вярвате? Според Организацията на Обединените Нации за Храни и Земеделие (FAO) около 1/3 от предназначената за консумация храна в световен мащаб се изхвърля.

Снимка 313179

Източник: iStock

Сред нея най-голям е процентът на плодовете, зеленчуците и кореноплодните - 40-50%. Следват зърнените храни - 30%, маслодайните култури, месото и млечните продукти - 20%, и 35% за рибата.

Затова колкото повече се говори за проблема с разточителството на храна, и то от известни хора, толкова повече се увеличава вероятността страшната тенденция да забави темповете си.

Точно тук се включва и Антъни Бурдейн. И макар да минава за един от най-големите бунтари и бохеми сред готвачите, и от него по-скоро да се очаква да реакция от сорта "не ме занимавайте", той застава - с цялата си тежест на световна обществена личност - зад "WASTED! The Story of Food Waste".

Режисьори на филма са Анна Чай и Нари Кей, които вече са работили с Бурдейн и имат спечелена награда Еми за "The Mind of a Chef and Anthony Bourdain: Parts Unknown".

Масимо Ботура

Източник: GettyImages

Масимо Ботура

В "WASTED! The Story of Food Waste" ще видим и други известни готвачи като Масимо Ботура, Дан Барбър и Марио Батали, които също имат отношение към проблема и ще дадат пример от своята практика как всеки от нас може да помогне за неговото решаване.

Световната премиера на "WASTED! The Story of Food Waste" е на 13 октомври.