Светът скърби заради кончината на британската Кралица Елизабет Втора - вторият най-дълго управлявал монарх в световната история след френския крал Луи XIV. За достойните 96 години от своя живот, Нейно Величество има много постижения, като едно от най-любопитните е, че според изчисления на британското издание The Daily Telegraph от преди няколко години, е успяла да обиколи света цели 42 пъти.

Оливия Колман, Клеър Фой, Хелън Мирън и актрисите, изиграли кралица Елизабет Втора

Актрисите, изиграли Елизабет Втора

От Оливия Колман и Клеър Фой до Хелън Мирън и Ема Томпсън

Освен чисто представителните си функции, както и хилядите задължения, обаче, животът на кралските особи има и своите неоспорими плюсове. И не говорим само за лукса и разкоша, в който те живеят през целия си живот, а по-скоро за привилегиите и отворените врати, от които се ползват. Ето защо решихме да ви подсетим за 12-те привилегии, които само Кралица Елизабет Втора имаше, пише Cosmopolitan.

Можела е да шофира без валидна книжка

Снимка 587086

Източник: Silodrome / Facebook

Страстен любител на Land Rover и на шофирането като цяло, Елизабет Втора умее да шофира още от 19-годишна възраст. Дори в последните години от живота си, британската кралица можеше да бъде видяна зад волана на някой от любимите си автомобили.

Уловката е, че тя никога не е имала шофьорска книжка, което е пример за упражняване на нейния "кралски прерогатив" - специално изключение от някои закони в Обединеното кралство.

По силата на този прерогатив, тя не се нуждае от нечие разрешение, за да прави каквото и да е. В тази връзка, тя никога не е карала шофьорски курс и не ѝ се е налагало, понеже не е задължена да притежава книжка, за да управлява законно моторно превозно средство в рамките на Обединеното кралство.

Разбира се, струва си да се отбележи, че Кралицата е била забелязвана да шофира основно в рамките на частни имоти и не толкова по обществената пътна мрежа.

Ограниченията на скоростта не са важали за нея

Технически, не е съществувала сила, която да спре Кралицата да шофира по улиците на Лондон, например, където съвсем спокойно е можела да прави нарушения от всякакъв тип, стига да е искала.

Благодарение отново на силата на кралския прерогатив, Елизабет е изключение и не подлежи на санкции, свързани с правилата за движение по пътищата. С други думи, ако кралското семейство закъснява за важна среща, Кралицата е най-правилният човек, който да седне зад волана, ако не искат да закъснеят.

Снимка 587087

Източник: The Points Guy / Facebook

Не се е нуждаела от паспорт, за да пътува

Понякога кралските привилегии на Елизабет Втора не са били валидни само на територията на Обединеното кралство. Ето една, която важи навсякъде - на Кралицата не й е бил необходим задграничен паспорт, когато пътува. Това е било възможно не само защото тя е била лесно разпознаваема навсякъде, а защото паспортите във Великобритания се издават от...нея самата.

"Тъй като британските паспорти се издават от името на Нейно Височество, не е необходимо Кралицата да притежава такъв," се казва в правителствения сайт royal.gov.uk. "Всички останали членове на кралското семейство са задължени да имат паспорти.

Не ѝ се е налагало да плаща данъци

Друга впечатляваща привилегия е това, че Нейно величество не е била законово задължена да плаща данъци. Въпреки това, тя доброволно е плащала такива върху доходите си от 1992 г. насам.

Притежавала е всички делфини в Англия

Кралицата бе известна с любовта си към коргитата, но властта й над животинския свят в Англия се простира много отвъд кучетата й. По силата на закон, приет през 14 век, тя технически притежава всички "кралски риби" във водите около Острова. В това число делфини, китове и есетри, гласи информация на TIME.

Според данните, всяка подобна риба или бозайник, уловени във водите на до 3 мили от бреговете, може да бъде конфискувана в името на Короната.

Снимка 587088

Източник: iStock

Притежавала е и "няколко" лебеда

В допълнение към кралските риби във водите около Обединеното кралство, Елизабет Втора е била съпритежател на всеки лебед във водите на река Темза. Тя поделя това си право с компаниите Vintners и Dyers, които са част от основополагащите търговски браншови организации и гилдии в Лондон, получили кралски статут още през Средновековието.

Собствеността на лебедите не е просто символично. Кралското семейство е толкова активно обвързано с грациозните животни, че дори има официална работна позиция "пазител на лебедите", която съществува от 7 века.

Имала е личен поет

Огромният антураж на Кралица Елизабет Втора включва и официален личен поет. Технически погледнато, длъжността е почетна, но всъщност е доста сериозна. От въпросния поет се очаква да пише поеми в чест на значителни и паметни събития.

Работната позиция е активна от 400 години, а през 2009 г. за пръв път се заема от жена - Карол Ан Дъфи. При откриването на новата длъжност преди 4 века, заплатата на поета е била 200 паунда годишно и буре с вино, а в последните години всичко се е свеждало до буре с шери. Или поне официално това е било възнаграждението.

Била е едно от момичетата на Бонд

През 2012 г., когато Лондон посреща Олимпийските игри, Кралица Елизабет се превръща в почетно момиче на Бонд и участва в каскада със сегашния Джеймс Бонд - Даниел Крейг. Заедно те кацат на олимпийския стадион с парашут. Разбира се, нейната роля е изпълнена от дубльор, но въпреки това тя се съгласява да участва в цялото мероприятие с лицето и името си, което е достойно за уважение.

Един от първите хора в света, използвали интернет

Снимка 587085

Източник: Claudio Mauro / Facebook

На 26 март 1976 г. Кралицата посещава центъра за телекомуникационни проучвания в Малвърн, Англия, за да отбележи създаването на ARPANET - компютърна мрежа, която впоследствие се превръща в интернет. Именно там тя се превръща в първия монарх, който изпраща имейл под потребителското име "HME2" от (Her Majesty Elizabeth II).

Имала е собствен банкомат

Да си кралица има известни позитиви, дори когато ти се налага да теглиш пари. В случая на Елизабет Втора, опашките пред обществените банкомати са били просто нещо, което се случва на простосмъртните.

В редките случаи, в които се е нуждаела от пари в брой, на нея дори не ѝ се е налагало да излиза от дома си. В Бъкингамския дворец тя е имала личен банкомат, предназначен само за нейните нужди, както и за останалите членове на кралското семейство, разбира се.

Не е можело да бъде арестувана

Кралицата се е ползвала от пълен имунитет, което означава, че тя не е можело да бъде обект на съдебно разследване. За разлика от други основни фигури в британската система, които също се ползват от този имунитет обаче, за Кралицата той е важал доживот.

В такъв случай какво би се случило, ако тя все пак извърши престъпление? Прокурорите биха погнали Короната, но министрите на Кралицата биха поели наказанието вместо нея.

Снимка 587090

Източник: iStock

Два рождени дни

Крал Чарлз III, престолонаследникът принц Уилям и кои са останалите по ред за британския престол

Игра на тронове - кои са наследниците на английския престол

Кой следва след крал Чарлз III

Веднага се сещаме за онова специално чувство, когато е рожденият ни ден и всички празнуват с нас. Кралицата е изпитвала това въпросно чувство два пъти в годината.

Първият рожден ден е фактическата дата, на която тя се е родила - 21 април. Вторият ѝ рожден ден е "официалният ѝ кралски рожден ден", който се празнува всяка втора събота на юни с военни почести. Не звучи зле, нали?