Кралица Елизабет II e най-дълго царувалият британски монарх - тя е на трона 70 години, от 1952 г. до 2022 г. Със смъртта й на 8 септември тази година новият крал на Великобритания е Чарлз, трети с това име на престола на страната.

Кралица Елизабет II, смъртта й, новият крал Чарлз III и какво ще се случва във Великобритания днес

След смъртта на кралицата - какво ще се случи днес

Великобритания е в траур

Ето как се пренареждат наследниците на трона след смъртта на кралицата.

Крал Чарлз III

Снимка 573534

Източник: GettyImages

Роден през 1948 г., Чарлз е престолонаследник от тригодишен. 70 години по-късно той автоматично става крал след смъртта на майка си. От 1981 г. до 1996 г. той е женен за Даяна Спенсър, принцеса на Уелс. На 9 април 2005 г. се жени на Камила, херцогиня на Корнуол, която вече трябва да наричаме кралица-консорт.

Принц Уилям

Снимка 574556

Източник: GettyImages

Роден през 1982 г., синът на Чарлз и Даяна вече е престолонаследник. Освен херцог на Кембридж, от вчера той е херцог на Корнуол - титла, която автоматично наследява от баща си, който вече е крал. Уилям обаче не става автоматично принц на Уелс - тази титла не се предава, а трябва да му бъде дадена от настоящия монарх.

Принц Джордж

Снимка 539869

Източник: Twitter / The Duke and Duchess of Cambridge

Първородният син на принц Уилям и Кейт Мидълтън е роден през 2013 г. и е втори по ред за наследяване на престола.

Принцеса Шарлот

Снимка 582945

Източник: GettyImages

Родена през 2015 г., трета по ред за наследяване на британския трон.

Принц Луис

Снимка 428184

Източник: GettyImages

Роден през 2018 г., четвърти по ред за престола.

Принц Хари

Снимка 576756

Източник: GettyImages

Роден през 1984 г. като по-малкия син на Чарлз и Даяна. Пети по ред за наследяване на британския трон.

Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор

Първото дете на принц Хари и Меган Маркъл се ражда през 2019 г. Според информацията на Guardian, след като дядото на Арчи вече е крал, той автоматично получава титлата принц. И е шести по ред за престола.

Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор

Родена през 2021 г., дъщерята на принц Хари и Меган също се сдобива с титлата принцеса след възкачването на дядо си на престола. Седма по ред за британския трон.

След преките наследници на Чарлз III, по ред за наследяването на трона се подреждат по-малки му брат принц Андрю (осми), дъщерите на Андрю принцеса Беатрис (девета), последвана от дъщеря си Сиена (десета), сестра си принцеса Йожени (единадесета) и нейното дете Огъст (дванадесети). Следват най-малкият син на кралица Елизабет принц Едуард и наследниците му, както и единствената й дъщеря принцеса Ан и нейните наследници, обобщават от ВВС.