Повече от 300 училища от над 180 населени места в страната взеха участие в Европейския ден на спорта в училище, който се проведе през изминалата седмица. Събитието, част от Европейската седмица на спорта и кампанията NowWeMOVE, се организира за втора поредна година от сдружение BG Бъди активен, с подкрепата на Министерството на образованието, Министерство на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта и Център за развитие на човешките ресурси.

Успехът на проекта тази година се дължи и на допълнителната подкрепа, която редица общини, сред които Столична, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Смолян, оказват на най-активните училища-участници в инициативата.

„Постигнатите резултати тази година значително надминаха очакванията ни и нареждат България на 2-ро място сред участващите страни в Европа”, сподели Ласка Ненова, мениджър за Европа на кампанията NowWeMOVE. „Единствените с по-високи резултати от нас са инициаторите на събитието - Унгарската федерация за училищен спорт, които провеждат Унгарския ден на спорта в училище вече 10 години, а при нас през 2016 г. проведохме едва второто издание, но успяхме да привлечем доста активни партньори в лицето на институции, общини и училища”, допълни тя.

Европейският ден на спорта в училище в България е пример за събитие, обединяващо ученици от цялата страна в един активен спортен ден, изпълнен с много игри, физически активности и веселие. В него се включват училища от столицата и големите градове, както и от най-малките населени места в страната, елитни гимназии и по-малки училища, но общото за всички са движението и усмивките. През 2016 г. част от участващите училища поканиха и родители да се присъединят към събитието, като го превърнаха в истински семеен празник с много движение и забавления.

През 2015 г., в първият Европейски ден на спорта в училище в България взеха участие над 240 училища, като 210 от тях получиха подкрепа за организирането на събитието чрез проект „Европейски ден на спорта в училище“, съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Само в рамките на един ден се раздвижиха 45 000 ученици, а материалите и посланията на кампанията достигнаха до над 80 000.

През 2014 г. за първи път в България сдружение BG Бъди активен обърна специално внимание на участието на училищата в инициативата MOVE Week. Спортни активности привлякоха 147 участващи училища и 13 детски градини и успяха да раздвижат повече от 36 000 деца.