В гамата на японската марка Infiniti се появи първият луксозен седан M35h с хибридно задвижване, който впечатлява с динамиката на спортен автомобил, но в същото време има много нисък разход на гориво и отделени емисии на СО2. Благодарение на множеството нововъведения хибридът M35h е най-мощният, най-чистият и най-високотехнологичен модел от новата серия М на Infiniti. Луксозната лимузина вече се предлага и в България, а официалният вносител на Infiniti „Витоша Ауто" предоставя възможност на желаещите да се запознаят отблизо с модела и да го изпробват.

Влизайки в салона на Infiniti M35h, всеки водач ще се почувства като в яхта на колела. Моделът е стандартно оборудван с луксозни предни седалки от специална кожа с отопление, вентилация и електрическо регулиране. Кормилната колона също се регулира електрически по височина и в дълбочина, така че водачът да намери перфектната позиция за шофиране. Воланът е с отопление, има камера за обратно виждане и датчици за паркиране.

Дървените декоративни елементи от бял ясен, полирани със сребърен прах, придават изключително изискан вид на интериора и създават уютна атмосфера в салона. Двигателят се стартира с бутон, селекторът на автоматичната кутия се поставя в положение D и „плаването" с Infiniti M35h започва. Удоволствието от шофирането е гарантирано във всеки един момент благодарение на бързите реакции на двигателя и на 7-степенната автоматична скоростна кутия, както и на задното задвижване, което осигурява безупречно пътно поведение в завоите.

Хибридната система Direct Response Hybrid на Infiniti съчетава 3,5-литров бензинов двигател V6 с мощност 306 к.с. и електромотор с мощност 68 к.с. Електродвигателят е с два съединителя, като по този начин увеличава максимално мощността и ефективността. Електромоторът захранва M35h при движение със скорост до 100 км/ч, като по този начин пренася предимствата на хибрида от градските улици на шосето. Благодарение на модерната регенерираща спирачна система и мощния литиево-йонен акумулатор в смесен режим на шофиране Infiniti M35h може да се движи напълно безшумно изцяло на електричество до 50% от времето. Именно поради тази причина M35h е първият хибрид в света, стандартно оборудван със система за звуково сигнализиране за пешеходците за приближаващ автомобил. Системата Vehicle Sound for Pedestrians издава приятен, ненатрапчив звук с променлива честота и сила при скорост на автомобила до 30 км/ч.

Благодарение на комбинацията от бензинов двигател и електромотор системната мощност на хибрида е 364 к.с. и M35h ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,5 секунди. Още по-впечатляващо е междинното ускорение от 80 до 120 км/ч, благодарение на което екстремните изпреварвания с ограничена видимост стават за броени секунди. Максималната скорост е ограничена до 250 км/ч. На арматурното табло има екран, показващ потоците на енергията от бензиновия двигател към колелата и батериите. При движение по инерция и при спиране бензиновият двигател може напълно да бъде отделен от задвижването и така повишава ефективността при зареждане. Въпреки спортните си способности новият флагман на Infiniti може да се похвали и със забележителна икономичност. Луксозният седан с 4 врати и дължина почти 5 м харчи при извънградско шофиране 5,7 л/100 км, а в града качва до 9,2 л/100 км. При комбиниран цикъл разходът е едва 7,0 л на 100 км, а отделените емисии на CO2 са 162 г/км. Благодарение на резервоара от 67 л Infiniti M35h обещава на притежателите си изключителна икономичност при пътуване с постоянна скорост и автономен пробег до около 1200 км. Ненадминато удобство при возенето се дължи на двубуталните амортисьори, които се използват за първи път в света.

Хибридният седан Infiniti M35h е на изключително конкурентна цена от 107 700 лева с ДДС. Моделът се предлага в два варианта на оборудване ­ GT и GT Premium, като и двата разполагат с прословутото със своята щедрост стандартно оборудване на Infiniti.

в. "Монитор"