Сезонът на настинките е времето, когато приемаме за съвсем естествено да ни тече носът, да покашляме упорито поне няколко седмици и привидно да игнорираме общата отпадналост на организма си. С малко упорство, няколко естествени "медикамента" и стратегия може да се справим лесно с грипа и настинката.

Снимка 304638

Източник: iStock

Мерки при първи симптоми

Как ще се развие вирусната инфекция зависи от първите 24 часа след заразяването. Щом усетим първите симптоми, най-добре да вземем бързи мерки, а те могат да са естествени: сушен или сироп от бъз, богат на флавоноиди, гъби рейши (естествен имуностимулант) и ударна доза витамин С.

Снимка 399047

Източник: iStock

Почистване на дихателните пътища

Най-простото промиване с физиологичен разтвор ще свърши работа, стига да го правим редовно. Инхалациите с етерични масла от евкалипт, розмарин и лимонова трева също действат благотворно.

Снимка 398108

Източник: iStock

Вода и сън

Дори да не сме болни знаем, че достатъчният сън и добрата хидратация влияят добре на здравето. Същото важи в двойна доза по време на настинки и грип.

Снимка 359713

Източник: iStock

Антибиотици в краен случай

Те не лекуват грипа, а последствията от него като пневмонии и ушни инфекции. Ако си ги позволяваме за обикновени настинки, те потискат имунната система и водят до гъбични инфекции.

Снимка 343196

Източник: iStock

Как ни разболява грипният вирус

Как ни разболява грипният вирус

Великият манипулатор

Превенция

В най-добрия случай няма да си позволим да се разболеем, ако спазваме елементарна хигиена. Честото миене на ръцете, избягването на пространства с прекалено много хора през "грипния сезон", почистване на повърхностите, които докосваме най-често са основните начини да направим това.