Марихуаната става все по-използван лек наркотик през последните години. В много американски щати, отскоро в Канада, и в някои други страни, канабисът е позволен за медицински цели.

Широко известни са ползите от марихуаната като лекарствено средство. "Тревата" се използва за лечение на хронична болка и гадене, най-често при онкоболни и мигрени. Тя намалява последиците от множествената склероза.

Като всяко лекарство, обаче, марихуаната има странични ефекти. Истината е, че липсват достатъчно тестове, които да кажат на сто процента за какво точно помага и на какво вреди наркотичното растение.

Междувременно хората продължават да пушат лекия наркотик всекидневно. Ето за какво предупреждават експертите, ако пушите трева редовно:

Д-р Стюарт Гитлоу, професор в Университета на Флорида и бивш президент на Американското дружество по наркомании, предупреждава, че марихуаната е много по-силна от преди години, давайки по-скоро психеделично чувство, отколкото леко усещане за интоксикация, пише Usa Today. 

Малък процент, казва той, може да имат халюцинации и параноя. След дни на ежедневна употреба, наркотичното вещество се съхранява в телесната мастна тъкан и упойващото вещество THC постепенно се освобождава в кръвния поток. Това означава, че човек може да изпитва ефекта на напушването денонощно.

Ежедневната употреба, казва той, подсилва хроничната загуба на внимание, намалява фокуса и концентрацията. На страстните потребители на марихуана им е по-трудно да постигат високо ниво в работата си или в училище. Мотивацията също намалява.

Друг експерт - д-р Джоузеф Гарбели казва, че около 15% от употребяващите канабис развиват зависимост. Ежедневните потребители страдат от проблеми с паметта, координацията и решаването на проблемите.

Засечени са случаи, при които тревата променя начина, по който мозъкът се развива. Пушачи, които започват твърде млади, са по-податливи да станат пристрастени.

И двамата експерти - Гитлоу и Гарбели признават, че не знаем всичко, което трябва да знаем за марихуаната. 

Снимка 289602

Източник: iStock

Д-р Грегъри Л. Тейлър - лекар и асистент по медицина в Университета в Южна Калифорния, заявява, че досега федералните граници на изследванията са потискали задълбочените изследвания на марихуаната и нейните ефекти върху организма. Така все още не може да се каже категорично за отрицателните резултати на лекарството, както и че няма никакви доказатлества, че канабисът може да е сред причинителите на някои видове рак, както се твърди.

Той обаче е сигурен, че тревата трябва да използва само като лекарство и да се приема под ръководството на лекар.