Изложбата на Алла Георгиева "За любовта, голямата и малката" ще бъде открита в галерия ARC Projects на 22 ноември.

Провокативните й фотографски и видео творби, с които се свързва главно името й, сега отстъпват на заден план и за първи път от повече от десетилетие насам авторката излага живопис и рисунки.

Експозицията на художничката от украински произход е и първата й самостоятелна изява в България от 2003 г.

Изложбата е замислена като цялостна инсталация от живопис и рисунки, включваща и звук в пространството на галерията.

Авторката изследва границите на понятието любов през призмата на личния живот на вожда на световния пролетариат Ленин, както и диктаторите Сталин и Хитлер.

Завръщането и обръщането към „класическата" изразност на живописта е разработено с препратка към естетиката на 30-те и 50-те години.

Вместо в очаквания за периода соц-реалистичен дух обаче художничката пресъздава своите герои в будоарна атмосфера, изключително лирично, в задушевни сцени в синьо-розови оттенъци.

Тя се плъзга предизвикателно по ръба на кича и поп-културата от позицията на пост-социалистическата действителност и своето (пост-) феминистично амплоа.

Вдъхновяващи за настоящата изложба на Георгиева са пощенски картички, разпространявани в повечето европейски страни в началото на века, които художничката претворява свободно.

Всеки от изобразените „влюбени" господа засвидетелства на практика своята „любов" към родината (Хитлер), народа (Сталин), революцията (Ленин) с присъщите си „велики" дела като заточения, разстрели и масови изтребления.

Останали в историята на ХХ в. като безпрецедентни по жестокостта си „зли гении", в картините на Георгиева техните фигури се разкриват като романтични любовници, любящи бащи и благоверни съпрузи.